Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  10:44:08

Νέες, παράλληλες απώλειες για τους Έλληνες καταθέτες στην Ε.Ε. Βυθίζονται παντού οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών- Απώλειες πάνω από 5% το πρώτο διήμερο. Κύριο

Γκρεμίζεται η στερλίνα -Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985, με μεγάλες αρνητικές συνέπειες για Ελληνες και Κύπριους φοιτητές στην Αγγλία αλλά και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, επιχειρηματίες, αντιπροσώπους και εφοπλιστές.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών διεύρυναν τις απώλειές τους, μετά το Brexit, σήμερα και ο δείκτης τους αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση δύο ημερών.

Ο τραπεζικός δείκτης της περιοχής (SX7P) υποχώρησε περισσότερο από 5% σήμερα και προσέγγισε τα επίπεδα που είχε υποχωρήσει μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011. Από την αρχή του έτους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας τους. Η οικονομική επίπτωση από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ θεωρείται ότι θα συμπιέσει περαιτέρω τα κέρδη, σε μία περίοδο όπου τράπεζες της αντιμετωπίζουν ήδη χαμηλά αποτελέσματα, υψηλότερο ρυθμιστικό κόστος και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πλήγμα υφίστανται και οι μετοχές άλλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών, όπως των ασφαλιστικών του δείκτη Stoxx Europe 600, οι οποίες μειώθηκαν 4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013. Στο επίκεντρο ήταν οι μετοχές των ιταλικών και των βρετανικών τραπεζών. Στην Ιταλία, η μετοχή της UniCredit μειώθηκε 7,2% και της Intesa 7,6%, καθώς η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει διάφορες επιλογές πολιτικής για να βοηθήσει τις τράπεζες της χώρας και να εμποδίσει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των μετοχών τους.
Στη Βρετανία, οι μετοχές της Royal Bank of Scotland και της Barclays μειώθηκαν πάνω από 10% σε μία συνεδρίαση με ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα, που προκάλεσε αυτόματες διακοπές των συναλλαγών. Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ BREXIT
Η στερλίνα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985 

Εσπασε και το φράγμα της Παρασκευής η στερλίνα συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία μετά το σοκ του Brexit.
Το βρετανικό νόμισμα καταγράφει απώλειες μέχρι αυτή την ώρα (13:00) 3,06% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στο 1,3260 δολάρια και διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό 31 ετών. Οι απώλειες που κατέγραφε στην αρχή της ημέρας ήταν μικρότερης έντασης, αλλά όπως φαίνεται ο αποήχος του brexit είναι αρκετά ισχυρός στις αγορές.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζόρτζ Οσμπορν έκανε λόγο για πιθανότητα να συνεχιστεί η μεταβλητότητα στις αγορές και σημειώσε ότι δεν περίμεναν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές λέγοντας πως η Βρετανία έχει ισχυρή οικονομία και διαβεβαιώνοντας πως θα παραμείνει ανοιχτή για business, όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline