Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:44:13

Έλληνες και Τούρκοι παλαιοί συνεταίροι μάλλον κερδίζουν το Χίλτον, στον τέταρτο διαγωνισμό. Από ελληνική πλευρά οι Κωνσταντακόπουλοι του Cοsta Navarino στη Μεσσηνία. Ο ρόλος Δασκαλαντωνάκη. Κύριο

Με τον μεγάλο Τουρκικό Όμιλο DOGUS έχουν συνεργασθεί σε επενδύσεις στην Αττική και στο Αιγαίο στον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα, με έργα ανάπτυξης. Ολοκληρώθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του ξενοδοχείου.

Με σχήμα - συνεργασία κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά για το Hilton η ΤΕΜΕΣ και η τουρκική Dogus Holdings, το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμευτική προσφορά για το ξενοδοχείο κατέθεσε ένα ακόμα σχήμα, του κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη με το αμερικανικό επενδυτικό fund Lone Star.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο της διαδικασίας που διενεργεί η Alpha Bank για την πώληση ποσοστού 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής, θυγατρικής του ομίλου, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του ξενοδοχείου Hilton Athens. Στην κατάληξη της φάσης αυτής θα αναδειχθεί ο πλειοδότης.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας συγκέντρωσε διεθνές ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη φάση οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν κινήθηκαν ανάμεσα στα 140 και 170 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήταν ο αμερικανικός όμιλος Hines, η τουρκική Dogus Holdings, η ελληνική ΤΕΜΕΣ του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ο κ. Γιάννης Δασκαλαντωνάκης με το αμερικανικό επενδυτικό fund Lone Star, ο ισπανικός όμιλος Barcelo που διαχειρίζεται 100 ξενοδοχεία σε 19 χώρες, ο νοτιοαφρικανικός όμιλος ξενοδοχείων και ακινήτων Orion Hotels & Real Estate, με χαρτοφυλάκιο 14 ξενοδοχείων, ο αμερικανικός όμιλος Nexus που δραστηριοποιείται επίσης στον ξενοδοχειακό τομέα και η Pacifica μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων στις ΗΠΑ.

Στις 11 Μαρτίου 2016 πάνω από 30 ήταν οι ενδιαφερόμενοι που παρέλαβαν φάκελο από τη Citigroup Global Markets, στην οποία ανατέθηκαν οι διαδικασίες για την πώληση του ξενοδοχείου. Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ξενοδοχειακές αλυσίδες και ισχυρά funds ενδιαφέρθηκαν να λάβουν περισσότερα στοιχεία για το ξενοδοχείο. Ο αρχικός στόχος της Alpha Bank ήταν στην τελική φάση να παραμείνουν πέντε ενδιαφερόμενοι, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να επιτυγχάνεται τον Ιούλιο.

Η Τέταρτη προσπάθεια για την πώληση του Hilton Athens, μετά από τρεις αποτυχημένους διαγωνισμούς.

(το αποκαλυπτικό δημοσίευμα μας στις 8 Ιουλίου).

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι είναι αυτή τη φορά , η διαδικασία πώλησης του Hilton Athens από την Alpha Bank, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετούς υποψήφιους αγοραστές και το τίμημα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν προηγηθεί τρεις άκαρποι διαγωνισμοί όπως αναλύονται σε παλαιότερο δημοσίευμα του Nonpapernews (που ακολουθεί)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, οι τελικές προτάσεις των ενδιαφερομένων πρόκειται να κατατεθούν στις 22 Ιουλίου. Ο διεθνής διαγωνισμός διεξάγεται από τη Citibank, η οποία φέρεται να έχει ήδη προχωρήσει σε μία ακτινογράφηση των ενδιαφερομένων σχημάτων. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας κινούνται σε επίπεδα μεταξύ 140 και 170 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της Ιονικής Ξενοδοχειακής, στην οποία ανήκει το Hilton Athens και το 93,7% της οποίας πωλεί η Alpha Bank, διαμορφώνεται στα 134 εκατ. ευρώ. Δεδομένων των συνθηκών και της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, το γεγονός ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές έφθασαν στα επίπεδα των 170 εκατ. ευρώ αποτελεί ένα καλό σημάδι.

Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται αρκετά μεγάλοι όμιλοι όπως η αμερικανική Hines, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate και έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά στο παρελθόν, και η τουρκική Dogus Holdings, η οποία συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα που πρόκειται να αποκτήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Η ελληνική «συμμετοχή» είναι η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που έχουν το Costa Navarino, ενώ από εκεί και πέρα η λίστα των ομίλων που εκτιμάται ότι θα καταθέσουν προσφορές περιλαμβάνει εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων όπως είναι η ισπανική Barcelo, η Orion Hotels & Real Estate (Νότια Αφρική) και οι αμερικανικές Nexus και Pacifica.
Η συγκυρία θεωρείται αρκετά καλή δεδομένου της ανοδικής πορείας που παρατηρείται στον ελληνικό τουρισμό, με την Αθήνα να παρουσιάζει διψήφιους αριθμούς αύξησης όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών, ενώ η εξαιρετική θέση του ξενοδοχείου κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας αποτελεί ένα επιπλέον ατού.

Τρίτη προσπάθεια πώλησης του Hilton, από την Alpha Bank. Με πολύ μικρότερο ποσόν τώρα, από τα 180 εκατ. του 2014.
Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 10:29

Το ναυάγιο του ενδιαφέροντος Κατσιματίδη και του Δεκεμβρίου πέρυσι. Η κρίση δεν έχει πλήξει ούτε τον τουριστικό τομέα ούτε το μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο.

Προς πώληση το Ηilton για 180 εκατ. ευρώ ήταν το Δεκέμβριο πέρυσι. Τίμημα που δεν επιτεύχθηκε και τώρα αναζητείται κάποιο κοντινό ποσόν, καθώς η Τράπεζα θέλει να απαλλαγεί από επιχειρήσεις και ακίνητα πέρα από την κύρια αποστολή της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το ξενοδοχείο μπορούσε να πουληθεί σύντομα , ακόμα και πριν τον Ιανουάριο του 2014.
Tότε έλπιζαν ότι θα έκλεινε η συμφωνία πώλησης του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτο δημοσίευμα του Bloomberg.

-Το πρακτορείο υποστήριζε τότε ότι υπάρχουν δύο πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες του deal και αναφέρει ότι η Alpha Bank σχεδιάζει να πουλήσει το ξενοδοχείο έναντι 180 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως επενδυτές όπως η Oaktree Capital Group LLC και το fund Jermyn Street Real Estate, έχουν επενδύσει σε ξενοδοχειακά assets σε όλη την Ελλάδα μετά τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού και τις ευοίωνες προβλέψεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της μερησίας, οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και το τίμημα που έχει συμφωνηθεί είναι υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή αξία. Αυτό σημαίνει ότι η Alpha Bank
θα εγγράψει λογιστική υπεραξία από την πώληση των μετοχών που κατέχει στην Ιονική Ξενοδοχειακή η οποία διαχειρίζεται το Hilton. Η σημερινή (2015)κεφαλοποίηση της εταιρίας ανέρχεται στα 93 εκατ., ενώ στις αρχές του έτους αποτιμώνταν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί το ναυάγιο αγορά από τον μεγαλοεπιχειρηματία στις ΗΠΑ Τζών Κατσιμασίδη. τον Ιούνιο του 2014, με προσφορά 100 εκατ. ευρώ που δεν προχώρησε, Αντίθετα, όπως δήλωσε ένα χρόνο μετά, προκλήθηκαν πικρίες από την συμπεριφορά των αρμοδίων απέναντι του.

ΟΙ ΠΙΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΣΙΜΑΤΙΔΗ

Την δυσαρέσκειά του για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αγορά του ξενοδοχείου «Hilton» εξέφρασε, μιλώντας στο New Greek TV, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περίπτωσή του είναι ενδεικτική της κατάστασης σε τέτοιες διαδικασίες στην Ελλάδα.

«Στην Αμερική μπορεί να έχουμε σε μια διαπραγμάτευση, για παράδειγμα, μια διαφορα 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Τότε, πατάμε την σκανδάλη και λέμε: 'Έλα να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις για να γίνει το
deal'. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό», σχολίασε ο γεννημένος στη Νίσυρο επιχειρηματίας, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ (θέση 182) με εκτιμώμενη περιουσία στα 3.1 δις δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.
«Πέρυσι κάναμε μια προσφορά για την αγορά του Hilton, η οποία θεωρώ ότι ήταν πολύ καλή. Τελικά, κατέληξα να με πηγαίνουν... γύρω-γύρω. Πλέον, δεν ξέρω τι κατάληξη θα έχει αυτή η υπόθεση», κατέληξε ο Τζον Κατσιματίδης.

Παράλληλα, ο κ. Κατσιματίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον και κλίμα σταθερότητας για να επενδύθούν στην Ελλάδα κεφάλαια για το εξωτερικό. Ο ίδιος, βέβαια, από την πλευρά του δήλωσε ότι «αγαπάει την Ελλάδα, αφού έχει γεννηθεί εκεί» και θα συνεχίσει να προσπαθεί.
«Πριν από λίγα χρόνια, στην Αθήνα, σε συνέδριο της Capital Link πάλι, όταν μίλησα για την Ελλάδα δάκρυσα. Έχω να σας πω λοιπόν ότι είμαι αισιόδοξος. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».

Οι δηλώσεις του Τζον Κατσιματίδη έγιναν στο περιθώριο του διεθνούς επενδυτικού φόρουμ Capital Link "Invest In Greece", που διοργανώθηκε για 17η συνεχόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη, στον χώρο του Metropolitan Club στην 5η Λεωφόρο.
Ξεκίνησαν οι (νέες)διαδικασίες για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank. Με καλές ελπίδες ότι δεν υπάρξει τρίτο ναυάγιο. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η τράπεζα ανέθεσε στη Citi τον ρόλο του συμβούλου πώλησης για το ξενοδοχείο, το οποίο έχει ευνοηθεί το τελευταίο διάστημα από την άνοδο του αθηναϊκού τουρισμού, αυξάνοντας πληρότητες, τιμές και συνεπώς έσοδα, όπως συνέβη με όλα τα ξενοδοχεία πολυτελείας της πρωτεύουσας.

Η Alpha Bank, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν δείχνει να βιάζεται και αυτό που επιζητεί είναι μία ικανοποιητική τιμή. Επισημαίνεται ότι στο ενημερωτικό δελτίο που δημοσίευσε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ορίζει ως εύλογη τιμή του ακινήτου του Hilton τα 170 εκατ. ευρώ.
Το Hilton ανήκει στην Ιονική Ξενοδοχειακή ΙΟΝΑ εισηγμένη στο Χ.Α., στην οποία η Alpha Bank ελέγχει το 97,27% των μετοχών. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ.

Στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά του ξενοδοχείου από τον Ελληνοαμερικανό Τζον Κατσιματίδη, αλλά τελικά η πώληση δεν προχώρησε. Λέγεται τώρα ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτικά funds, ενώ πρόσφατα ενδιαφέρον εκδήλωσε και το επενδυτικό fund Blackstone. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ Ιονικής Ξενοδοχειακής και αλυσίδας Hilton για τη διαχείριση του ξενοδοχείου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη γενικότερη πορεία των ξενοδοχείων πολυτελείας της πρωτεύουσας φαίνεται ότι τα capital controls δεν στάθηκαν εμπόδιο για την αύξηση της πληρότητάς τους, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των ξενοδοχείων Hilton, Μεγάλη Βρετανία και King George. Ειδικότερα, η πληρότητα αυξήθηκε κατά 4,0% έναντι του 2014 διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 69,4% έναντι 66,7% το 2014. Παρεμφερής ήταν η διαμόρφωση της μέσης τιμής δωματίου, όπου στα ξενοδοχεία πολυτελείας η αύξηση ανήλθε σε 4,3% έναντι του 2014, φτάνοντας τα 156,6 ευρώ έναντι 150,2 ευρώ το 2014. Κατά συνέπεια το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας κατά 8,5% σε 108,7 ευρώ έναντι 100,2 ευρώ το 2014, ενώ τα συνολικά έσοδα δωματίων κατά 8,6%, σύμφωνα με τη διοίκηση της Λάμψα Α.Ε., η οποία ελέγχει τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George.

Η Διαδικασία δεν απευθύνεται προς το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα ή σε οιαδήποτε άλλη χώρα στo πλαίσιο δημοσίας προσφοράς ούτε σχετίζεται με τη διενέργεια δημοσίας προσφοράς στην Ελλάδα ή σε οιαδήποτε άλλη χώρα. Η Διαδικασία απευθύνεται αποκλειστικά προς "ειδικούς επενδυτές" κατά την έννοια του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/71/ΕΚ και του άρθρου 2 παρ. 1(στ) του ν.3401/2005 και σε επενδυτές που εμπίπτουν στην περίπτωση του άρθρου 3 παρ. 2(c) της Οδηγίας 2003/71/ΕΚ και του άρθρου 3 παρ. 2(γ) του ν.3401/2005."

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline