Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  04:03:24

Με αποδέκτες πελάτες σε ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, «Ζητάτε αποδείξεις, δεν αρκούν τα δελτία παραγγελίας. Μην πληρώνετε χωρίς κανονικές αποδείξεις». Χθεσινές υπομνήσεις από το υπουργείο Οικονομικών.. Κύριο

Όλα τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.

Απίστευτο: Μπράβοι σε club της Ρόδου απείλησαν ελεγκτές της εφορίας -«Φύγετε μην έχουμε κι άλλα». Εχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση μέσα σε ...20 ημέρες, αντί να είχαν παραπεμφθεί στο αυτόφωρο. Το ΥΠΟΙΚ αλλά και το ΣΔΟΕ κλείνουν τα μάτια σε τέτοιες προκλητικές ανομίες και στις διδακτικές τιμωρίες, με συνέπεια να αποθρασύνουν ολόκληρες περιοχές και χιλιάδες καταστήματα.

Θρασύτατη συμπεριφορά τραμπούκων της ιδιοκτησίας σε μεγάλο νυχτερινό κέντρο της Ρόδου, όταν ελεγκτές της ΓΓΔΕ επιχείρησαν να κάνουν τη δουλειά τους ήτοι να ελέγξουν αν η επιχείρηση κόβει αποδείξεις. Δυστυχώς αντέδρασαν μέχρι τέλους με προσαγωγή των τραμπούκων στο αυτόφωρο, ζητώντας στην ανάλογη αστυνομική και δικαστική συνδρομή.
«Εδώ που ήρθατε δεν θα ελέγξετε», είπαν οι φουσκωτοί της εισόδου, εφαρμόζοντας το δικό τους νόμο. Οι ελεγκτές- από άλλη εφορία και όχι της Ρόδου- επιχείρησαν να μπουν, επισημαίνοντας ότι έχουν δικαίωμα εισόδου από το νόμο και εξηγώντας τις ποινές με τις οποίες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες στη βάση των ισχυουσών διατάξεων νόμου.

Ποια ήταν η απάντηση από τους μπράβους του club; «Φύγετε μην έχουμε κι άλλα». Οι ελεγκτές αποχώρησαν, υπέβαλαν την έκθεσή τους και όπως προβλέπει η Απόφαση που εξέδωσε ο Γιώργος Πιτσιλής προετοιμάζεται η επιβολή λουκέτου διάρκειας μεγαλύτερης των 48 ωρών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση άρνησης ελέγχου.
Ποιο είναι το «κενό» του νόμου, στο οποίο προφανώς «πάτησαν» οι μπράβοι του club καθ' υπόδειξη του ιδιοκτήτη; Ότι οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων εντός 20ημέρου, επομένως το λουκέτο θα μπει μετά τον Δεκαπενταύγουστο, δηλαδή κατόπιν εορτής.

Από τη ΓΓΔΕ διαμηνύουν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και προετοιμάζονται για κύμα λουκέτων σε όσους αρνούνται τον έλεγχο, υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση διαπίστωσης κατόπιν ελέγχου ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία τους ανεξαρτήτως πλήθους υπερβαίνει τα 500 ευρώ, το 48ωρο λουκέτο χωρίς εξηγήσεις και αντιρρήσεις επιβάλλεται άμεσα. Επιπλέον, οι παραβάτες θα μπαίνουν σε «μαύρη» λίστα και θα ξετινάζονται κατά προτεραιότητα για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

ΥΠΟΙΚ επανέρχεται με συστάσεις σε πελάτες καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας: «Μην πληρώνετε αν δεν σας δίνουν απόδειξη». Δεν αρκεί η απλή απόδειξη παραγγελίας.

-Ομολογία ότι δεν έπιασαν οι παλαιότερες συστάσεις-υποδείξεις του υπουργείου για την καταπολέμηση της φοροκλοπής και φοροδιαφυγής.

Οδηγίες προς τους καταναλωτές έδωσε το ΥΠΟΙΚ σχετικά με τα δικαιώματά τους στις συναλλαγές που έχουν με επιχειρήσεις και τους προτρέπει να μην πληρώνουν αν οι καταστηματάρχες δεν τους δίνουν απόδειξη.
Με αφορμή συγκεκριμένα κρούσματα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και από καταγγελίες φορολογουμένων, υπενθυμίζουμε στους πολίτες τα εξής:

- Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.

- Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).

- Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.

- Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα – βάσει νόμου – να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την προστασία των συμφερόντων των συνεπών φορολογουμένων και του υγιούς ανταγωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερος λογαριασμός για τους συνεπείς φορολογούμενους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline