Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  10:43:05

Γεωργιάδης: Καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ και τον αύξησαν.... Η αναξιοπιστία και τα νέα βάρη του ΕΝΦΙΑ αρχίζουν από αύριο Πέμπτη. Κύριο

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ' αυτόν, αλλά μπορεί να μειωθεί». Οι αναρτήσεις μπορεί να θέτουν κάποιες ημέρες προθεσμία καθυστέρησης μέχρι τέλος Αυγούστου, υποστηρίζει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε, αλλά αύξησε τον ΕΝΦΙΑ, ίσως και 1,5 εκατ. πολίτες θα πληρώσουν πολύ παραπάνω» εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να αυξήσει στα 3 δισ. την εισπραξιμότητα από 2,4 δισ. ευρώ.

«Καλούσαν τον κόσμο να μην τον πληρώνει και τώρα τον αυξάνουν κιόλας» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ΕΝΦΙΑ, είναι από τους λίγους σίγουρα εισπράξιμους φόρους που επιβάλλουν τα Κράτη, όμως λέμε ότι με μείωση των δαπανών μπορεί να μειωθεί».

Υπενθύμισε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 15%, ενώ τώρα έχουμε αύξηση 15%. «Με τις υγείες μας, πληρώνουμε 30% περισσότερο γιατί κάποιοι ψηφίσαν Τσίπρα» παρατήρησε δηκτικά.

Αργεί ο ΕΝΦΙΑ -Στα τέλη του μήνα τα ραβασάκια στους ιδιοκτήτες, υποστηρίζει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Φυσικά δεν αλλάζει η ουσία του προβλήματος και οι νέες, βαρύτατες και παράλληλες φορολογικές αφαιμάξεις.

Όσοι περιμένουν το... ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ την Πέμπτη, θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή, καθώς νεώτερες πληροφορίες από το ΚΕΠΥΟ αναφέρουν ότι η εκκαθάριση θα τραβήξει και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα.

Στην πραγματικότητα, το σύστημα για την υποβολή Ε9 θα «κλείσει» την Πέμπτη 18 Αυγούστου, αλλά όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αμέσως η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Αν όλα πάνε καλά και δεν παρουσιαστούν προβλήματα, τα... ραβασάκια του φετινού φόρου ακινήτων θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS στο φεύγα του Αυγούστου, αν και οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι υπηρεσιακοί δεν αποκλείουν να χρειαστούν και οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Αυτό που δεν αλλάζει με τίποτε είναι η δοσολογία των βαρών, καθώς από τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι το 65% των ιδιοκτητών θα πληρώσει τα ίδια ή περισσότερα από πέρσι, παρά τη μείωση- έστω περιορισμένη- των αντικειμενικών αξιών. Γιατί θα λάβουν «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις;

• Αυξήθηκαν ως και 25% οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων
• Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων και μειώθηκε το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ, ενώ την τελευταία στιγμή εξαιρέθηκε τελικά η αξία των αγροτεμαχίων, που θα «φούσκωνε» τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 230 εκατ. ευρώ
• Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών, μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
• Αυξήθηκε ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις από το 5 ‰ στο 5,5 ‰, ενώ για τα οριζόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ο ίδιος συντελεστής αυξήθηκε από 2,5 ‰ στο 3,5‰.
• Δεν ισχύει η απαλλαγή του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1‰ (ένα τοις χιλίοις) για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.
Ανεξαρτήτως του πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου, με προσδοκία εσόδων τουλάχιστον 2,650 δις ευρώ.

ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΕΤΕΙΝΟΥ ΕΝΦΙΑ

Από τις 18 Αυγούστου, αύριο δηλαδή θα αρχίσει η σταδιακή ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Από την ίδια ημέρα, και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των εκκαθαριστικών, δεν θα λειτουργεί η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) για το 2016.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και η προθεσμία πληρωμής της α' δόσης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, εν όψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι:

• Η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου, στις 08:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.

• Οι εφαρμογές Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π. - Ε1), καθώς και η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2017, δεν θα είναι διαθέσιμες την ίδια ημέρα, μεταξύ 08:00 και 12:00.

Ολες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2015), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline