Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:21:25

Ο Δημήτρης Κοπελούζος δεν κρύβει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του για το αεροδρόμιο των Σπάτων. Ηδη κατέχει το 5%, με σημαντικό ποσοστό των Καναδών. Κύριο

Μετα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με τους Γερμανούς ο Ελληνας μεγαλοεπιχειρηματίας φιλοδοξεί τη μεγαλύτερη αξιοποίηση-ιδιωτικοποίηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι μεγάλες συνεργασίες του είχαν πάντα φιλόδοξους στόχους, με πρώτους εκείνους για το φυσικό αέριο με τους Ρώσους και ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες. Και για το ελληνικό Δημόσιο βεβαίως διαχρονικά. Στο στόχαστρο του Δ.Κοπελούζου μπαίνει το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Ο πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, μιλώντας στην «Ελευθερία του Τύπου» ανέφερε το ενδιαφέρον του ομίλου του για την απόκτηση του 30% του αεροδρομίου Αθηνών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, όποτε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Μάλιστα εκτίμησε ότι το τίμημα θα είναι ανάλογο με αυτό που δόθηκε για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. (1,23 δις ευρώ).

Προέβλεψε επίσης ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος» θα είναι μεγάλη και θα προσελκύσει σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον. «Η σημασία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι καθοριστική για όλες τις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς δόθηκε το μήνυμα εμπιστοσύνης των Γερμανών στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας και ανεβάζει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και τον πήχη για τα τιμήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το τίμημα για την 20ετή επέκταση της σύμβασης στο «Ελ. Βενιζέλος» θα ξεπεράσει τα 500.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η προκήρυξη για την 20ετή ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης για το «Ελ. Βενιζέλος» αναμένεται τους επόμενους μήνες και προηγείται του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του αεροδρομίου, η οποία τοποθετείται μέσα στο 2018.

Η επέκταση της σύμβασης για 20 ακόμα έτη (έως το 2046), πέρα από προαπαιτούμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για το Δημόσιο. Τα έσοδα για το κράτος σε βάθος εικοσαετίας αναμένεται να φτάσουν το 1,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 400.000.000 με 500.000.000 ευρώ φέτος. Η σύμβαση προβλέπει επίσης τη μείωση των τελών προσγείωσης και την κατάργηση του δικαιώματος πρώτης άρνησης που διατηρούσε έως τώρα η PSP Investments (το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά, που είναι ο βασικός μέτοχος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα 14 αεροδρόμια, ο Δημήτρης Κοπελούζος σημείωσε: «Η Ελλάδα βγήκε πάλι στις αγορές. Η επένδυση χρηματοδοτείται με 968.000.000 ευρώ από διεθνείς τράπεζες, δηλαδή ανοίξαμε την πόρτα για τις χρηματοδοτήσεις και προετοιμάζουμε τη χώρα για να βγει και μόνη της στις αγορές από το 2018».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline