Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019  23:35:07

Η φτώχεια φέρνει πτώση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ

Το υψηλά επίπεδα του ΦΠΑ, αλλά και η συμπίεση του οικογενειακού προϋπολογισμού συνεπεία της υπερφορολόγησης και της μείωσης των εισοδημάτων φαίνεται να αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες για το λιανικό εμπόριο.

Πτώση της τάξης του 2,9% καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη λιανική με τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ να κυριαρχεί.

Το υψηλά επίπεδα του ΦΠΑ, αλλά και η συμπίεση του οικογενειακού προϋπολογισμού συνεπεία της υπερφορολόγησης και της μείωσης των εισοδημάτων φαίνεται να αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες για το λιανικό εμπόριο, που τα τελευταία 10 χρόνια έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα από την κρίση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μείωση των πωλήσεων καταγράφηκε σε Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (7,2%), Τρόφιμα- ποτά - καπνό (4,5%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (3,7%) και Φαρμακευτικά- καλλυντικά (0,2%).

Οι πωλήσεις κινήθηκαν πάντως ανοδικά σε Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισμό (11,6%), Ένδυση- υπόδηση (4,1%), Πολυκαταστήματα (2,3%) και Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (1,4%).
Πάντως, στελέχη του λιανεμπορίου αισιοδοξούν για αύξηση των πωλήσεων για το α΄ εξάμηνο του 2018.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα