Σάββατο 20 Ιουλίου 2019  23:04:10

Τρέχουν πριν κλείσουν δεκάδες υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Συνωστισμός για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς. Ηδη 1.150 υπάλληλοι δήλωσαν συμμετοχή για πρόωρη συνταξιοδότηση ή αποχώρηση με αποζημίωση. Κύριο

Με το κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα και την αποχώρηση μέσω εθελουσίας εξόδου 4.500 υπαλλήλων οι τράπεζες προχωρούν στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας τους κατά τους επόμενους μήνες. Είτε με προγράμματα εξόδου είτε με απολύσεις ή συνέργειες με ιδιωτικές εταιρείες για ανάγκες φύλαξης, καθαριότητας, αποστολών, συντήρησης κλπ.

Η εκκαθάριση προσωπικού αποτελεί δέσμευση των τραπεζών έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ενέκρινε τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Πώληση θυγατρικών εταιρειών και εθελουσία έξοδος θα είναι η αιχμή του δώρατος για τη μείωση προσωπικού.
Για την Εθνική Τράπεζα η δέσμευση είναι το προσωπικό να μειωθεί σε 10.695 εργαζόμενους από περίπου 12.300 στο 9μηνο εφέτος.
Η Τράπεζα Πειραιώς καλείται να μειώσει τον αριθμό των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, με μέγιστο αριθμό τα 650 μέχρι τις 31.12.2017 από 778 στο εννεάμηνο εφέτος και να περιορίσει περαιτέρω τον αριθμό των υπαλλήλων έναντι της αρχικής δέσμευσης για μέγιστο αριθμό τους 15.350.

Η Alpha Bank σε επίπεδο εργαζομένων καλείται να περιορίσει τον αριθμό τους κατά 174 άτομα μέχρι το τέλος του 2017, σε 9.504 άτομα από 9.678 που ήταν στο 9μηνο εφέτος.
Το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Eurobank, προβλέπει την μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα σε 510 κατ' ανώτατο όριο έως το 2018, καθώς και του αριθμού των υπαλλήλων στην Ελλάδα σε 9.800 κατ' ανώτατο όριο. Η τράπεζα σήμερα απασχολεί 10.803 εργαζόμενους.

Περίπου 1.150 εργαζόμενοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης της Τράπεζας Πειραιώς, αριθμός ρεκόρ και σε αυτή τη φάση γίνεται η αξιολόγηση των δηλώσεων συμμετοχής.

Το πρόγραμμα είχε μεγάλη ανταπόκριση αφεν.ος λογω του επικείμνης συρρκίνωσης τα επόμενα χρόνια με το κλείσμο δεκαων υπιοξαταστηματων της ΓΤρέζας σε όλη την Ελλάδα λόγω των ικανοποιητικών κινήτρων που έδινε, (μπόνους έως 61 μισθούς) καθώς η Τράπεζα επιδίωξε να συνδυάσει τις κινήσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα της τραπεζικής αγοράς με την παροχή ευκαιριών στους εργαζομένους να προσανατολιστούν σε άλλες προσωπικές επιλογές σε αλλους τομείς, με δικλη τους δουλειά η άλλη απασχόληση..

Το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αλλά και στην ανάγκη μετασχηματισμού ενόψει του νέου τραπεζικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται. Καταρτίστηκε δε, με τρόπο που να δίνεται το μέγιστο δυνατό όφελος για τους εργαζομένους και για το λόγο αυτό, ήταν επιτυχές με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα