Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δίλημμα των παντρεμένων: Φορολογική δήλωση μαζί ή χώρια;

Η απόφαση του ΣτΕ ότι τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να κάνουν ξεχωριστά φορολογική δήλωση λύνει τα χέρια πολλών που έφταναν έως και το... διαζύγιο ή την διάσταση προκειμένου να ξεφύγουν από φορολογικά βάρη.

Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο πάντα να πρέπει να γίνεται ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αφού κάποιες φορές μπορεί να συμφέρει το ζευγάρι να κάνει κοινή δήλωση.

Πότε η κοινή δήλωση συμφέρει τα ζευγάρια
Ενα ζευγάρι εκτός από κοινή ζωή μπορεί να έχει και κοινή φορολογική δήλωση προκειμένου είτε να ξεφύγει ο ένας από τους δύο από τα τεκμήρια ή αν κάποιος δεν μπορεί να πιάσει το αφορολόγητο όριο.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτήν των τεκμηρίων μπορεί ο ένας σύζυγος να καλύψει με τα εισοδήματά του την διαφορά που προκύπτει ώστε να μην επιβαρυνθεί ο άλλος. Στη δεύτερη περίπτωση το ζευγάρι είναι πιο εύκολο να πιάσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, αφού το πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο.

Χωριστά όταν υπάρχουν οφειλές

Οταν οι οφειλές μπαίνουν ανάμεσα στο ζευγάρι και την Εφορία, τότε δεν είναι λίγοι αυτοί που θα προτιμούσαν να κάνουν χωριστές δηλώσεις. Πλέον με αίτηση στην εφορία μπορεί να ζητηθεί ο χωρισμός των οφειλόμενων ποσών σε δύο ξεχωριστές πράξεις ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα εκάστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού.
Σε αυτήν την περίπτωση δίνεται και η δυνατότητα στο ζευγάρι ώστε η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ένας εκ των δύο, να μην συμψηφιστεί με τις οφειλές του άλλου συζύγου.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση για φορολογική ενημερότητα. Υπενθυμίζεται πως αν ένας εκ των συζύγων έχει χρέη στην εφορία, φορολογική ενημερότητα εκδίδεται μόνο σε περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί ή εξοφληθεί, ομως πρόβλημα δημιουργείται και στον/στην σύζυγο του οφειλέτη. Ετσι ο τρόπος για να μπορεί το ένα από τα δύο μέλη της οικογένειας να εξασφαλίσει την άμεση διαθεσιμότητα της φορολογικής ενημερότητας είναι η κατάθεση αίτησης διαχωρισμού χρεών.

 

Πολυμέσα