Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ExxonMobil διαβεβαιώνει: «Κανονικά θα γίνουν οι εργασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς εμπόδια..». Οι Τούρκοι ψελλίζουν για δικαιώματα αλλά δεν απειλούν. Κύριο

Τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία πλέουν στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο της άσκησης με το Ισραήλ όπως επιβεβαιώνει ο αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέρφι Πάιατ.

«Η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή», δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την παρουσία της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπραΐμ Καλίν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρξε επεισόδιο στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όταν το γεωτρύπανο SAIPEM εμποδιζόταν επί μέρες να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Αποκορύφωμα της έντασης ήταν οι απειλές που δέχθηκε το πλήρωμα από τουρκικά πολεμικά πλοία όταν επιχειρήθηκε να κατευθυνθεί προς τον στόχο «Σουπιά».

Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εμποδίσουν την μετακίνηση κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από άλλες περιοχές της Συρίας προς την περιοχή της Αφρίν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την στρατιωτική επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων.

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την χρονική παράταση της 5ωρης καθημερινής κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Γούτα σε 24ωρη και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συζητήσει την κατάσταση εκεί με το ιρανό ομόλογο του Χασάν Ροχανί.
ExxonMobil: Κανονικά οι εργασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Κανονικά προχωρά ο προγραμματισμός της ExxonMobil αναφορικά με τις εργασίες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αμερικανικού κολοσσού, Suann Guthrie, παρά τις αντιδράσεις και προκλήσεις της Άγκυρας.

Ύψιστη προτεραιότητα -όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της ExxonMobil στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων- είναι η ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων που θα εκπονήσουν τις έρευνες στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δυο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες».

Ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των εργασιών του αμερικανικού κολοσσού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Σημειώνεται ότι εκτός των ήδη γνωστών πλοίων που κινούνται στην ανατολική Μεσόγειο, προς άγνωστη κατεύθυνση αναχώρησε χθες βράδυ από τη Σούδα το USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, γεγονός που γνωστοποίησε εξάλλου ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Πρέσβης, πρόκειται για πλοίο "αιχμή του δόρατος" της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Αμερικανική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ κινούνται από σήμερα τρία πολεμικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού στο πλαίσιο της άσκησης με το Ισραήλ όπως επιβεβαιώνει ο αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέρφι Πάιατ. Η αμερικανική παρουσία δεν συνδέεται άμεσα με τις έρευνες στο οικόπεδο 10 από την Exxon, αλλά τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην περιοχή στο πρώτο στάδιο των γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αυξημένη ναυτική παρουσία που θα έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα καταδεικνύει την ανησυχία που επικρατεί για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως αυτή αναδείχθηκε ανάγλυφα τις προηγούμενες εβδομάδες και οδήγησε στην αναστολή των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν και πρόκειται για προγραμματισμένες ασκήσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις έρευνες που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική Exxon στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ευλόγως, δημιουργεί συνειρμούς για τον συγκεκριμένο συνδυασμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα μια ναυτική ομάδα κρούσης του αμερικανικού ναυτικού, με κεντρική μονάδα το «USS Iwojima» (πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη καθέτου προσγείωσης και απογείωσης), σε συνεργασία με ισραηλινές δυνάμεις, θα πραγματοποιήσει άσκηση εκκένωσης πληθυσμών.

Η άσκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλες σημαντικές μονάδες του αμερικανικού ναυτικού όπως τα «USS New York» και «USS Oak Hill», θα διαρκέσει έως και τις 18/3 και θα εξελίσσεται στην περιοχή από το Βόρειο Ισραήλ έως και τη Νότια Κύπρο, με βασικό σενάριο τη μεταφορά πληθυσμών από την μια περιοχή προς την άλλη.

Τα τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τουλάχιστον τις 25/3.

Ως εκ τούτου, το πρώτο δεκαπενθήμερο των ερευνών της Exxon στο οικόπεδο 10, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, κατ' ακρίβεια στο μεγαλύτερο μέρος της, θα υπάρχει ναυτική παρουσία ΗΠΑ και Ισραήλ.

Πολυμέσα