Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:19:09

Τολμηρή ρύθμιση ιδιωτικού χρέους υποσχέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Συνολική, τολμηρή ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 2η Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών για τις ΜμΕ που διοργανώνει η ΓΣΕΒΒΕ.

Μία τέτοια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι καταλύτης για να πάρει μπρος η οικονομία και αναγκαία προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου παραγωγικού μηχανισμού, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του.

Δίνοντας το περίγραμμα είπε ότι θα διαγραφούν οι ανείσπρακτες εισφορές, ενώ όσες οφειλές κριθούν εισπράξιμες θα υπαχθούν σε συμφωνία με τους δανειστές σε μία ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις. Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα γίνεται με αίτηση του οφειλέτη ενώ για μεγαλύτερες θα λαμβάνονται υπόψη επιπλέον οικονομικά κριτήρια. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια λέγοντας ότι στόχος είναι η προστασία των φτωχών νοικοκυριών και των ευάλωτων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο: «Καθαρή έξοδος από το τρίτο μνημόνιο δεν υπάρχει, γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί σε μέτρα λιτότητας με μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση σε αυξημένη επιτήρηση.

Τις δεσμεύσεις ήδη τις έχει αναλάβει, άρα ποιον κοροϊδεύουν; Όσο για την φθηνή χρηματοδότηση, η κυβέρνηση κάνει την επιλογή να μην ζητήσει τα αδιάθετα χρήματα 27,5 δις του τρίτου μνημονίου, αλλά αντίθετα οικοδομεί ένα απόθεμα με πολλαπλάσια επιτόκια. Σας καλώ να αναλογιστείτε πόσο γρήγορα αυτό το απόθεμα θα εξανεμιστεί αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μοιράζει κούφιες υποσχέσεις. Η φθηνή χρηματοδότηση είναι συνάρτηση της αξιοπιστίας και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που η κυβέρνηση δεν τα διαθέτει». Η οικονομική καχεξία δεν θα αλλάξει με υπερφορολόγηση, στάση πληρωμών και απέχθεια στις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν χαρακτηριστικά της παρούσας κυβέρνησης είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε το μείγμα πολιτικής και να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline