Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:24:05

Οι δύο αναπόφευκτες λύσεις για την επιστροφή των αναδρομικών σε 800.000 συνταξιούχους, από τις παράνομες μειώσεις. Κύριο

Πέρα από το μείζον θέμα της νομιμότητας, όπως επιτάσσουν δικαστικές αποφάσεις, για τις επιστροφές αυτές, υπάρχει το κύμα διαμαρτυρίας και το έντονο αίσθημα αδικίας από μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων όλων των επιπέδων.

Δεν θα μπορέσει να το αποφύγει αυτό η Κυβέρνηση, όπως ήδη έχει συμμορφωθεί με τις επιστροφές περικοπών στις ψαλλιδισμένες συντάξεις για δικαστές, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, καθηγητές πανεπιστημίων κ.α. Δύο σενάρια, τελικά δύο μόνες και υποχρεωτικές λύσεις έχουν πλέον διαμορφωθεί για την επιστροφή των αναδρομικών από τις παράνομες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις . Για περισσότερους από 800.000 συνταξιούχους, με δικαιώματα αναδρομικών τα οποία κινούνται από 192 ευρώ έως και 1.880 . Θέμα που εξετάζει σοβαρά, αρκετά εξαναγκασμένη η κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο- λύση αφορά στην εφάπαξη πληρωμή και το δεύτερο καταβολή σε δόσεις και συμψηφιστικά με τις περικοπές που έρθουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η καταγραφή του συνολικού κόστους από τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις και η αποτύπωση των τελικών ποσών που δικαιούνται ανάλογα με το αν η μείωση αφορά στην κύρια ή την επικουρική τους σύνταξης.
Τα σενάρια επιστροφής των αναδρομικών, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας είναι:

• Να επιστραφούν εφάπαξ τα αναδρομικά από 1/6/2018 και μετά.
• Να δοθούν τα αναδρομικά σε 12 δόσεις ή περισσότερους μήνες και να συμψηφιστούν με τις νέες περικοπές συντάξεων του 2019 που θα τρέξουν από το Δεκέμβριο του 2018 με ποσοστό έως 18%.

Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά

Συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ, των Τραπεζών, του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ θα έχουν επιστροφές κατά κύριο λόγο από τις παράνομες κρατήσεις, στις κύριες συντάξεις, γιατί τα Ταμεία τους, όπως φαίνεται σε δεκάδες ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων επιβάλλουν τις μειώσεις του ν. 4093 όχι στο νέο άθροισμα συντάξεων που έχουν μετά τη μείωση των επικουρικών αλλά στο παλιό άθροισμα.

Τα αναδρομικά στις επικουρικές αφορούν περίπου 200.000 συνταξιούχους με επικουρική από το Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ) από επικουρικά των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και από επικουρικά Ταμεία τραπεζών (ΕΛΕΜ-ΑΤΕ, πρώην Πίστεως λαο Εμπορικής).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline