Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:48:07

Εντολή Πρωθυπουργού σε Τσακαλώτο- Χουλιαράκη: «Κρατήστε καθυστέρηση στα σκληρά προαπαιτούμενα της αρμοδιότητος της Υπουργού Ε. Αχτσιόγλου. Να μείνουν τελευταία». Κύριο

Γενικά δεν ...έδειξαν ιδιαίτερη ικανοποίηση οι δανειστές από το Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου - Οι ηθελημένες καθυστερήσεις για εργασιακά- ασφαλιστικά- συμφωνημένες περικοπές - ελαφρύνσεις.

Ολοκλήρωσαν οι Ευρωπαίοι δανειστές και εταίροι στις Βρυξέλλες την πρώτη εξέταση του Αναπτυξιακού Σχεδίου, (δηλαδή του άτυπου Νέου Μνημονίου, μετά την «καθαρή έξοδο» τον Αύγουστο), το οποίο απέστειλαν οι ελληνικές Αρχές. Με πολλές αντιρρήσεις για σκόπιμες καθυστερήσεις, με διατάξεις παροχών στη ζούλα, και με επιλεκτικές εξαιρέσεις στα 88 προαπαιτούμενα, ειδικά της αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Δεν τα προωθηθεί-χωρίς κυρώσεις από το Μαξίμου η επιβολή από τους δύο επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ και διαπραγματευτές με τις Βρυξέλλες- η αρμόδια πολιτική ηγεσία και βρίσκεται σε αντίθετη φάση, εκείνη της καθυστέρησης, της αναβολής και, μάλιστα, της νέας παροχολογίας με ειδικά επιδόματα.

Σύμφωνα με άριστες πληροφορίες υπάρχει εντολή Πρωθυπουργού σε Τσακαλώτο- Χουλαριάκη: «Κρατήστε καθυστέρηση στα σκληρά προαπαιτούμενα της αρμοδιότητας της Υπουργού Ε. Αχτσιόγλου Να μείνουν τελευταία».

Θα ακολουθήσει η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (οι κύριες συζητήσεις θα διεξαχθούν στις 20- 22 Απριλίου) και το άτυπο Eurogroup της 27ης του μηνός στη Σόφια, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Φυσικά, ημερομηνία- ορόσημο είναι η 21η Ιουνίου, καθώς προσδοκάται να υπάρξει στο Eurogroup τότε μια συμφωνία- πακέτο για ολοκλήρωση δ' αξιολόγησης, χρέος και τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησής τους έως τις 21 Ιουνίου, διαψεύδοντας ουσιαστικά τη φημολογία περί καθυστερήσεων. Εξηγεί δε, πως «ένα προαπαιτούμενο μπορεί να έχει 35 δράσεις και να έχουν καλυφθεί ήδη οι τριάντα. Δεν μπορείς, επομένως, αυτό να το μηδενίζεις, όταν το 80% έχει καλυφθεί». Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου και στις Βρυξέλλες ευελπιστούν ότι θα υπάρξει «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Όσον αφορά στο «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», ένα προσχέδιο του οποίου έχει αποσταλεί στους θεσμούς, αυτό θα βρίσκεται υπό την πλήρη κυριότητα της κυβέρνησης και, μεταξύ άλλων, θα θέτει στόχους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει εν προκειμένω, ότι στόχος είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για να υπάρξει μέριμνα για τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας.

Σχετικά, τέλος, με την εποπτεία μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο έως τώρα το βασικό που συζητείται είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance), με κορμό όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν για τεχνικούς λόγους είτε έως το Eurogroup στις 21 Ιουνίου είτε έως τις 21 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών φέρει ως παραδείγματα τους τομεάρχες στο Δημόσιο, το κτηματολόγιο και την άδεια για καζίνο που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά μπορούν να τα παρακολουθούν (οι θεσμοί), αλλά δεν αφορούν σε νέους όρους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο των 75 σελίδων «ξεδιπλώνεται» σε πέντε κεφάλαια κι από τις επικεφαλίδες αντιλαμβάνεται κανείς το πνεύμα του Σχεδίου. Συγκεκριμένα, το Σχέδιο της Αθήνας για τη μεταμνημονιακή περίοδο αναπτύσσεται στα εξής μέρη:

1. Διασφάλιση δημοσιονομικής βιωσιμότητας
2. Βιώσιμη ανάπτυξη
3. Δομικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη
4. Δίκαιη ανάπτυξη
5. Χρηματοδότηση της ανάπτυξης

Το πρώτο που έρχεται ως μήνυμα από την πλευρά των δανειστών είναι ότι διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις αλλά επ' ουδενί προκύπτει δυσφορία ή πολεμική ατμόσφαιρα, όπως διαρρέουν ελληνικές πηγές, προκαλώντας έκπληξη στο στρατόπεδο των Θεσμών. Όπως εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές, αυτός ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος από την ελληνική πλευρά έχει μάλλον ως στόχο να βοηθήσει την Αθήνα να περάσει πιο εύκολα τις αλλαγές και τις προσθήκες, που θα πρέπει να γίνουν στο Αναπτυξιακό Σχέδιο, προκειμένου να μπορέσει καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις άλλων κρατών, που επιμένουν σε μια πιο «σφικτή» μεταμνημονιακή επιτήρηση, με πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σχέδιο μεταξύ άλλων «πατάει» στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για τα αντίμετρα, που συμπεριλαμβάνουν μέτρα και δράσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ειδικότερα, αναπτύσσονται μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η επέκταση των σχολικών γευμάτων, το επίδομα ενοικίου, προγράμματα απασχόλησης, η επιδότηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Επιπλέον, γίνεται εκτενής αναφορά στα οφέλη από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τη σταδιακή μείωση του φόρου ακινήτων, τη δυνατότητα εξασφάλισης ως και 3,5 δις ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η ένσταση από το στρατόπεδο των δανειστών είναι όλος αυτός ο σχεδιασμός βασίζεται στην παραδοχή ότι τα αντίμετρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται κανονικά από την επόμενη χρονιά, χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (Plan B), αν κριθεί ότι θα πρέπει να «παγώσουν», όπως έχει διαμηνύσει το ΔΝΤ.

Σημαντικό μέρος του Σχεδίου καταλαμβάνει η επιστροφή στην κανονικότητα στο πεδίο της αγοράς εργασίας και συγκεκριμένα η ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Η ένσταση από τους δανειστές είναι ότι το προτεινόμενο πλαίσιο όχι μόνο δεν στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά αντιθέτως δημιουργεί προσκόμματα. Ειδικά όσον αφορά στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αποτελεί ένα από τα 88 εκκρεμή προαπαιτούμενα κι ως εκ τούτου οι επιφυλάξεις των Θεσμών θα διατυπωθούν λίαν συντόμως στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά ως προς την επεκτασιμότητα (κάλυψη και επιχειρήσεων που δεν εκπροσωπούνται στην υπογραφή των συμβάσεων), αυτή θα ισχύει μόνο αν οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη σύμβαση καλύπτουν το 50% των εργαζόμενων του κλάδου, κάτι που θα διασφαλίζει ο «κόφτης» που ζητάνε οι δανειστές.

Ενστάσεις εγείρουν οι δανειστές και στο κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός από την ελληνική πλευρά είναι άτολμος και δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δημοσίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline