Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:26:13

Πάγο και από τον διάδοχο του Σόιμπλε για καλύτερες ρυθμίσεις με πρώτο το δημόσιο χρέος. Ποιά δημόσια έργα, επενδύσεις αλλά και παροχές έχει προγραμματίσει το δίδυμο Τσακαλώτου- Χουλιαράκη. Κύριο

EWG: Το προσχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής, με συγκεκριμένα έργα και εξαγγελίες που παρουσίασε ο Χουλιαράκης, χωρίς να προκαλέσει ενθουσιασμό. Μάλλον πολλές επιφυλάξεις, ιδιαίτερα για τις παροχές και προσλήψεις.

Όλες τις παραμέτρους για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα επεξεργάστηκαν, την Πέμπτη οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των χωρών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν στο πλαίσιο του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Στόχος των συζητήσεων του ΕWG, όπως και όλων των διεργασιών που θα ακολουθήσουν το επόμενο δεκαπενθήμερο, είναι η επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας στο Εurogroup της 27ης Απριλίου, στη Σόφια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε το προσχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα, με το τελικό σχέδιο να παρουσιάζεται στις 27 Απριλίου στη Σόφια, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μεταξύ άλλων, θα θέτει στόχους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στόχους για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών.
Σημειώνεται, ακόμα, ότι το "ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο" που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στη Σόφια είναι σημαντικό, όχι μόνο επειδή θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και επειδή, όπως έχει πει ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, «θα αποτελέσει ένα σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή».

Συγκεκριμένα, στο EWG εξετάστηκε η πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο, ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη και η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Σε ό,τι αφορά την δ' αξιολόγηση, στο EWG επισημάνθηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί, το αργότερο, ως το Eurogroup του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δ' αξιολόγηση συνδέεται με μια σημαντική δόση των δανείων, της τάξεως των 11,7 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να εκταμιευθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να προχωρήσει ιδιαίτερα η υλοποίηση ορισμένων εκ των 88 προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης, όπως είναι η αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων. Οι επικεφαλής των θεσμών προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα γύρω στις 15 Μαΐου.

Σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος, το EWG εξέτασε τη λεγόμενη "γαλλική πρόταση", δηλαδή τον μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται μόνο αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει κάτω από ένα ορισμένο όριο (και παρά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων). Ωστόσο, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί αν ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα, ή αν θα χρειάζεται η έγκριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για το χρέος, πρέπει να αναφερθεί ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου. Επίσης, υπό συζήτηση παραμένει κατά πόσο ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον "γαλλικό μηχανισμό", μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση είναι το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

Το πρώτο «ραντεβού» με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholzθα είχε σήμερα το πρωί στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς η διαπραγμάτευση για την μεταμνημονιακή εποπτεία και την ελάφρυνση του χρέους μπαίνει στην τελική της φάση.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον όπου το τριήμερο 20 – 22 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ.

Στο περιθώριο της ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι θέσεις της Γερμανίας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα . Μέχρι στιγμής η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει δώσει το στίγμα της κυρίως όσον αφορά το χρέος θέμα για το οποίο υπήρξαν έντονες κόντρες μεταξύ του Β. Σόμπλε και του ΔΝΤ κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Προέχει η Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα υπογράμμισε με παγερό τρόπο ουσίας ο αντικαταστάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του
Ψυχρολουσία από το Βερολίνο, μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Ενώ στην Αθήνα «κύκλοι» του υπουργού έλεγαν μετά την συνάντηση ότι «διεξήχθη σε καλό κλίμα, ανταλλάχτηκαν απόψεις επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκής πολιτικής, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν», σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, ο Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε σχετικά, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως «δεν έχω να πω τίποτα» .

Αντιθέτως όμως, αποκάλυψε ότι το Βερολίνο επιμένει πως όλες οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν τον Αύγουστο, όταν θα τελειώσει το πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, για την Ελλάδα «οι αποφάσεις θα ληφθούν με το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Τότε θα ασχοληθούμε με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Θα περιμένουμε την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μέχρι τις θερινές διακοπές».

Ουσιαστικά δηλαδή, ενώ Αθήνα και Κομισιόν "τρέχουν" για να κλείσουν όλα έως 21 Ιουνίου, το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ έθεσε σαν καταληκτική διορία για συμφωνία σε όλα τα θέματα (Global agreement) το Eurogroup της 12 Ιουλίου, πριν πάνε για διακοπές οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Σχολίασε επίσης τις πληροφορίες για το «ολιστικό» Πρόγραμμα Τσακαλώτου, ως εξής: «Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο Πρόγραμμα», δείχνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός δεν πείσθηκε από το σχέδιο που του παρουσίασε ο Έλληνας ομόλογός του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline