Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:43:12

Στον Ελλάκτωρα (Μπόμπολας, Κούτρας, Καλλιτσάντσηδες) τα δημόσια έργα του Ομίλου Καλογρίτσα. Εξέλιξη αποτυχίας των μεθοδεύσεων εύνοιας του Υπουργού Χρ. Σπίρτζη. Κύριο

Γιάννης Μανιάτης: «Εσκασε πλέον το σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ- Καλογρίτσα».

Τα προβλήματα του Ομίλου κατασκευών και δημόσιων έργων Καλογρίτσα, πατέρα και γιού, επίλεκτων για επενδύσεις σε ΜΜΕ , απολύτως φιλικών στον ΣΥΡΙΖΑ (εφημερίδες, άδεια καναλιου κλπ),που κακοτύχησαν τελικά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα. Από τον έντεχνο διαγωνισμό και την ανάθεση συγκεκριμένων έργων μέχρι το κατά πόσο μπορεί να υλοποιήσει τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος.

Αίτηση υποκατάστασης έχει υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες ο όμιλος Ελλάκτωρ προκειμένου να αναλάβει τέσσερις εργολαβίες του ομίλου Καλογρίτσα, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τελευταίος.

Η αίτηση υποκατάστασης υπεβλήθη σε συνεννόηση με την Τράπεζα Αττικής, προκειμένου να μην υποστεί η τράπεζα ζημιές εκατομμυρίων από τις εγγυητικές επιστολές που έχει εκδώσει για την κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας Καλογρίτσα, σε περίπτωση που εκείνη κηρυχθεί έκπτωτη από τα έργα.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ θα αναλάβει το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, προϋπολογισμού 41,3 εκατομμυρίων ευρώ, την κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονή - Σίγρι, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία μάλιστα υπεγράφη προ διετίας συμπληρωματική σύμβαση, την αποχέτευση στο Διόνυσο, με προϋπολογισμό 16 εκατομμύρια ευρώ, κι ένα ακόμα τεχνικό έργο στον Πειραιά.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες και για το κατά πόσο ο όμιλος Καλογρίτσα θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις τέσσερις εργολαβίες στις οποίες έχει μειοδοτήσει, με πολύ υψηλές εκπτώσεις που υπερβαίνουν το 50%, για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο όμιλος Ελλάκτωρ δεν ενδιαφέρεται να υποκαταστήσει τον όμιλο Καλογρίτσα σε ό,τι αφορά την κατασκευή των τμημάτων του εν λόγω αυτοκινητόδρομου.

Ο κατασκευαστικός όμιλος Καλογρίτσα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία έτη.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΣΚΑΪ, τον Ιανουάριο του 2017, με επιστολή προς τους Χρήστο και Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα η Τράπεζα Αττικής είχε απειλήσει την οικογένεια με οικονομικό και νομικό έλεγχο, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες πιέσεις προς την τράπεζα προκειμένου να χορηγηθούν νέα δάνεια, την ώρα που ο όμιλος αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τον ήδη υπάρχοντα δανεισμό του, ο οποίος ξεπερνούσε τότε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο τη διετία 2015-2016, ο όμιλος Καλογρίτσα είχε λάβει από την Τράπεζα Αττικής δάνεια άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Στενές σχέσεις με τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, εταιρεία του οποίου είχε πλειοδοτήσει στον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δίχως να διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια, διατηρεί ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Γιάννης Μανιάτης: Εσκασε πλέον το σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ- Καλογρίτσα».

Για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ-Καλογρίτσα, κάνει λόγο ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Υποδομές, Μεταφορές, Έρευνα, και Ψηφιακή Πολιτική, Γιάννης Μανιάτης.

Ο αρμόδιος βουλευτής της ΔΗΣΥ για τις Υποδομές και τα Δίκτυα, Γιάννης Μανιάτης, με δήλωσή του καταγγέλλει ότι «το πιο εκρηκτικό μείγμα στον τομέα των κατασκευών τις τελευταίες δεκαετίες, η πιο μεγάλη επιχειρηματική φούσκα έσκασε» και τονίζει: «Τίποτα πια δεν μπορεί να σώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τον Α. Τσίπρα, τον Χρ. Σπίρτζη και όλη την παρέα που κυβερνά τη χώρα με τον πιο αδιαφανή και καθεστωτικό τρόπο».

Ο κ. Μανιάτης κάνει λόγο «για προκλητικό συγχρωτισμό του κατασκευαστικού ομίλου Καλογρίτσα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη και πολλούς ακόμη κυβερνητικούς αξιωματούχους, και δυστυχώς για τους εμπνευστές του, αναδεικνύει την οσμή του μεγαλύτερου σκανδάλου στη διάρκεια της κρίσης:

Υποκατάσταση του ομίλου Καλογρίτσα στα περισσότερα έργα που ήδη παρουσιάζουν τρομακτικές καθυστερήσεις (τηλεθέρμανση Φλώρινας 41 εκατ. ευρώ, οδικός άξονας Καλλονής - Σιγρίου 48 εκατ. ευρώ, αποχέτευση Δ. Διονύσου 16 εκατ. ευρώ).

Εκπτώσεις άνω του 50% στις 4 εργολαβίες της κατάτμησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.
Επιστολή της Τράπεζας Αττικής (Ιανουάριος 2017) για απαράδεκτες πιέσεις προς την τράπεζα για νέα δάνεια, όταν ο όμιλος αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τον ήδη υπάρχοντα δανεισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Δάνεια άνω των 70 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής τη διετία 2015-2016 εν μέσω Capital Controls, όταν τα ταμεία των τραπεζών ήταν κλειστά για όλες τις υγιείς παραγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και για τον κάθε σωστό επαγγελματία της χώρας.
Πλειοδοσία στον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες χωρίς τα απαραίτητα κεφάλαια, με εγγύηση τα περίφημα βοσκοτόπια».
«Εκλογές τώρα για να σωθεί η χώρα!», καταλήγει ο Γ. Μανιάτης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline