Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:39:05

ESM αυστηρά σε Τσίπρα-Τσακαλώτο : «Πληρώστε ως Κράτος, ορισμένα, από όσα χρωστάτε σε ιδιώτες, νέους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις προμηθειών, κατασκευών. Μετά βλέπουμε για τη δόση 1 δις ευρώ». Κύριο

Το ESM καταρράκωσε τον μύθο για...υπερπλεόνασμα, που γίνεται χωρίς εξόφληση των μεγάλων χρεών του Κράτους προς τους πάντες.

Μετά την προειδοποίηση-ψυχρολουσία από τις Βρυξέλλες τώρα το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν οι πρώτες «αναγκαίες εξοφλήσεις»χρεών και κάθε είδους οφειλών μέσα στον Ιούνιο.

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στην Αθήνα και παγώνει μέχρι νεωτέρας την εκταμίευση του 1 δισ. που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ESM.

Ωστόσο από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η εκταμίευση θα γίνει στις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε «η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου. Οσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές για μία ακόμα φορά θα σκοντάψουν».
Αν και από την κυβέρνηση επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τη "ψυχρολουσία" του ESM, αναζητώντας πάλι εσωτερικούς εχθρούς και προαναγγέλλοντας την εκταμίευση της δόσης ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η αλήθεια είναι ότι το σήριαλ του 1 δισ ευρώ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Συγκεκριμένα, μετά από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, όπου εγκρίθηκε η δόση των 6,7 δισ ευρώ, ο επικεφαλής του ESM είχε δηλώσει ότι η υποδόση του 1 δισ ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί τον Απρίλιο. Στις 27 Μαρτίου, ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση των 5,7 δισ ευρώ, αλλά μετέθεσε την εκταμίευση του 1 δισ ευρώ για μετά από την 1η Μαίου.

Στις 27 Απριλίου, μετά από το Eurogroup, ο Κ. Ρέγκλινγκ "έσπρωξε" ακόμα πιο πίσω την εκταμίευση της υποδόσης, ανακοινώνοντας ότι αναμένεται η εκταμίευση στο πρώτο μισό του Ιουνίου. Ο Ιούνιος, όμως, ήρθε και στο πρώτο ραντεβού η κυβέρνηση έμεινε μετεξεταστέα, με αποτέλεσμα να "ψάχνεται" ως την τελευταία στιγμή για να μη χάσει την καταληκτική προθεσμία της 15ης Ιουνίου.
Το Συμβούλιο των Διευθυντών ενημερώθηκε για την αξιολόγηση των θεσμών αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και φαίνεται πως η αξιολόγηση δεν κρίθηκε ικανοποιητική.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM τον Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχουν εξοφληθεί προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πως έγινε πρόοδος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόοδος που είναι ικανοποιητική σημειώθηκε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ένας από τους δυο όρους για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο χρειάζεται ακόμα επιβεβαίωση από την πλευρά των ελληνικών Αρχών ότι κάποιες πληρωμές ληξιπρόθεσμων έχουν εκτελεστεί πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να εκταμιευθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Γι' αυτό το Συμβούλιο του ESM αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση για το θέμα.

Tο Συμβούλιο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης αμέσως μόλις η επιβεβαίωση είναι έτοιμη.
Η προθεσμία για την καταβολή της δόσης λήγει στις 15 Ιουνίου και μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Διαφορετικά τα χρήματα επιστρέφουν στο Ταμείο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline