Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:30:32

Τεράστιο «ξεπούλημα» ακινήτων-φιλέττων και κόκκινων δανείων, κοντά ...δέκα δις ευρώ από ΕURΟΒΑΝΚ , Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Κύριο

Σύμφωνα με υπεύθυνες εκτιμήσεις είναι ζήτημα εάν για όλα αυτά τα τεράστια ποσά-περιουσίες θα καταβληθεί 3-5% και στις τρείς Τράπεζες. Με τεράστια περιθώρια κέρδους από δικές τους πωλήσεις σε νέους αγοραστές-«επενδυτές» ή με έντονες πιέσεις σε οφειλέτες.


Συγκεκριμένα, η τιμή που αναμένει να πετύχει η Εθνική Τράπεζα, σύμβουλος της οποίας στην πώληση είναι η Morgan Stanley, θα είναι οριακά υψηλότερη από αυτές που πέτυχαν Alpha Bank και Eurobank μέσα από την πώληση των χαρτοφυλακίων «Venus» και «Eclipse», που πωλήθηκαν στο 2,3% -2,4% της ονομαστικής αξίας τους – δηλαδή του αρχικού κεφαλαίου χωρίς τους τόκους. Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank εισέπραξε για το «Venus» (ύψους 2 δισ. ονομαστικής αξίας) 90 εκατ. και η Eurobank για το «Eclipse» (ύψους 1,5 δισ. ονομαστικής αξίας) 45 εκατ. 

Τρια funds διεκδικούν κόκκινα δάνεια 2,3 δισ. που πωλεί η Πειραιώς

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς του χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Arctos, στη διεκδίκηση του οποίου έχουν μπει τρία private equity. Πρόκειται για την τσεχική APS, τη γερμανική EOS και τη σουηδική Intrum.
Το χαρτοφυλάκιο Arctos περιλαμβάνει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η ονομαστική αξία του, δηλαδή η αξία χωρίς τους τόκους, διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο Arctos περιλαμβάνει 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, που οφείλονται από 200.000 οφειλέτες.

Δεύτερο χαρτοφυλάκιο

Πρόκειται για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο που πωλεί η Τράπεζα Πειραιώς μετά το Amoeba, το οποίο μεταβιβάστηκε πρόσφατα στην Bain Capital. Το Amoeba, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ (η λογιστική διαμορφώνεται στο 1,4 δισ. ευρώ), μεταβιβάστηκε έναντι 340 εκατ. ευρώ και το υψηλό τίμημα που επιτεύχθηκε και το οποίο αντιπροσωπεύει το 21,5% της συνολικής αξίας του, οφείλεται στις εξασφαλίσεις που συνοδεύουν τα δάνεια. Σε ό,τι αφορά το Arctos από τα τρία private equity που διεκδικούν την απόκτησή του –η τσεχική APS, η γερμανική EOS και η σουηδική Intrum– η Intrum, που αποτελεί και το μεγαλύτερο fund στον τομέα της αγοράς και της διαχείρισης κόκκινων δανείων, έχει ήδη σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2 δισ. πωλεί η Eurobank

Την πώληση του δεύτερου μεγάλου πακέτου κόκκινων δανείων –μετά το Eclipse– δρομολογεί η Eurobank, κίνηση μέσα από την οποία επιδιώκεται η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Zenith, όπως ονομάζεται το προς πώληση πακέτο, αθροίζει συνολικά δάνεια 2 δισ. ευρώ, η ονομαστική αξία των οποίων είναι 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πάνω από 181.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Πρόκειται για οφειλές από ανοιχτά ή τοκοχρεολυτικά καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, τα οποία έχουν μέσο χρόνο καθυστέρησης πάνω από οκτώ χρόνια.

Το ενημερωτικό με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου Zenith βρίσκεται ήδη στα χέρια των υποψηφίων επενδυτών, οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές στις αρχές Ιουλίου, ενώ η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών υπολογίζεται στις αρχές Αυγούστου. Στόχος, η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Eurobank έχει ήδη προαναγγείλει την πώληση στα μέσα του δεύτερου εξαμήνου ενός ακόμα πακέτου, αποτελούμενου από δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που φέρουν εξασφαλίσεις.

Το χαρτοφυλάκιο Zenith περιλαμβάνει δάνεια περίπου 131.000 οφειλετών, η μέση οφειλή των οποίων είναι περί τα 6.000 ευρώ και η πλειονότητά τους έχει χορηγηθεί πριν από το 2011. Το 35% περίπου αυτών των δανείων είναι οφειλές μεταξύ 10.000 έως 20.000 ευρώ, το 19% οφειλές μεταξύ 5.000 έως 10.000 ευρώ και το 19% περίπου οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ. Ωστόσο το 17,5% των οφειλετών χρωστά από 20.000 έως 30.000 ευρώ, ενώ ένα ποσοστό περίπου 10% οφείλει πάνω από 30.000 ευρώ.

--Νέα πρωτοβουλία πώλησης κόκκινων δανείων έχει προαναγγείλει η Alpha Bank ετοιμάζοντας ένα δεύτερο πακέτο μικρών επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, με την επωνυμία Jupiter, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα δεύτερο πακέτο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Εθνικής έχει προαναγγείλει την πώληση άλλων δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2018. Το πρώτο αφορά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και το δεύτερο δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Τέσσερα funds διεκδικούν κόκκινα δάνεια 5,2 δισ. της ΕΘΝΙΚΗΣ

Τέσσερις διεκδικητές έχουν μπει στην τελική φάση για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ με την επωνυμία «Earth», που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για την τσεχική εταιρεία APS, τη νορβηγική B2 Holding, τη γερμανική EOS και τη σουηδική Hoist. Τα τέσσερα επενδυτικά funds κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστεροι φέρονται να είναι η APS και η Hoist. Το «Earth» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα.

Περιλαμβάνει περίπου 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ ο αριθμός των οφειλετών είναι σχεδόν 200.000. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου είναι στο 1,9 δισ. και το υπόλοιπο ποσό, έως τα 5,2 δισ., είναι οι τόκοι που έχουν συσσωρευθεί. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες, καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες). Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι περίπου επτά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα, τηρώντας την υποχρέωση που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ, είχε απευθυνθεί στους δανειολήπτες προτείνοντάς τους την οριστική διευθέτηση της οφειλής τους μέσα από κούρεμα που έφθανε το 70%. Στο σχετικό κάλεσμα είχε ανταποκριθεί μόλις το 4%-5% των δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 8.000-10.000 οφειλέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, η τιμή που αναμένει να πετύχει η Εθνική Τράπεζα, σύμβουλος της οποίας στην πώληση είναι η Morgan Stanley, θα είναι οριακά υψηλότερη από αυτές που πέτυχαν Alpha Bank και Eurobank μέσα από την πώληση των χαρτοφυλακίων «Venus» και «Eclipse», που πωλήθηκαν στο 2,3% -2,4% της ονομαστικής αξίας τους – δηλαδή του αρχικού κεφαλαίου χωρίς τους τόκους. Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank εισέπραξε για το «Venus» (ύψους 2 δισ. ονομαστικής αξίας) 90 εκατ. και η Eurobank για το «Eclipse» (ύψους 1,5 δισ. ονομαστικής αξίας) 45 εκατ.

Η αποτίμηση είναι συνάρτηση της ποιότητας του εν λόγω χαρτοφυλακίου και κυρίως των προσπαθειών που έχουν προηγηθεί για την είσπραξη μέρους των οφειλών και με δεδομένη ότι η πολιτική της τράπεζας δεν ήταν μέχρι σήμερα επιθετική, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτιμηθεί σε υψηλό επίπεδο. Οι δύο από τις εταιρείες που φέρονται να προκρίνονται για το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, η APS και η Hoist, έχουν υποβάλει αίτημα για τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης στη χώρα μας, ενώ η Β2 Holding και η EOS έχουν αναπτύξει ανάλογη δραστηριότητα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline