Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019  23:42:48

Αυξάνονται οι τιμές, ελάχιστη μείωση ΕΝΦΙΑ σε λαϊκά προάστια

Ναυάγιο με ΕΝΦΙΑ και νέες αντικειμενικές αξίες - Συμπαρασύρονται προς τα πάνω όλοι οι άλλοι φόροι (μεταβίβασης, κληρονομιάς) και αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα - Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι αντικειμενικές τιμές μένουν σταθερές στο 42%, αυξάνονται στο 37% και τελικά μειώνονται μόνο στο 21% των περιοχών.

Κόλαφος για τους φορολογούμενους αποδεικνύονται τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. Παρά τα 7 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, η κυβέρνηση όχι μόνον δεν πέτυχε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ αλλά ούτε να μειώσει τις αντικειμενικές, όπως υποσχόταν προεκλογικά, ενώ αντιθέτως:

- Αυξάνεται αντί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 20, 50 , 100 , ή και πολύ πάνω από 200 ευρώ για σχεδόν 1 εκατομμύριο ακινήτων

- Αυξάνονται στο 37% της χώρας οι αντικειμενικές αξίες και κυρίως σε υποβαθμισμένες και λαϊκές περιοχές. Αποδεικνύεται δε έτσι ότι οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές ήταν ήδη ευνοημένοι από το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, αφού οι αντικειμενικές τιμές –και παρά την κρίση στην κτηματαγορά- κρατιούνταν με πολιτική απόφαση κάτω από τις εμπορικές εδώ και μια δεκαετία.

Επιβαρύνονται έτσι διπλά και άλλο, οι ιδιοκτήτες στις περιοχές αυτές αφού:

α) αυξάνονται όλοι οι άλλοι φόροι ακινήτων πέραν του ΕΝΦΙΑ (πχ μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιάς κλπ)

β) αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων κα κινδυνεύουν να χάσουν προνοιακά ή κοινωνικά επιδόματα ή άλλα ευεργετήματα (ρυθμίσεις χρεών κλπ)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

1. σε σύνολο 10.216 ζωνών, οι αντικειμενικές τιμές μένουν σταθερές στο 42% (4.302 περιοχές), αυξάνονται στο 37% (σε 3.792 περιοχές) και μειώνονται τελικά μόνον για το 21% (σε 2.122 περιοχές).

2. Εκτός από το πόσες είναι όμως οι περιοχές όπου οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται, σημασία έχει και ποιες είναι οι περιοχές αυτές. Το υπουργείο Οικονομικών δεν τις ανακοίνωσε ακόμα, αλλά ανακοίνωσε ότι με τροπολογία που φέρνει, επιχειρεί να «διασώσει» από τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ (όχι από τους άλλους φόρους ακινήτων) κυρίως τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς διευρύνει προς τα πάνω το κατώτατο κλιμάκιο επιβολής του κύριου φόρου (για Τιμές Ζώνης έως 500 ευρώ και το οποίο αυξάνεται στα 550 ευρώ).

Επίσης, για να μετριάσει το πλήγμα που στους μικροϊδιοκτήτες, αυξάνει το 3ο Κλιμάκιο ΕΝΦΙΑ (από τα 1000 στα 1050 ευρώ) νώ επαναφέρει και το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας, από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ (όπου ήταν και πριν το μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Ότι και αυτές οι «λαϊκές» περιοχές που διασώθηκαν φέτος, είναι από τώρα «με το ένα πόδι» υποψήφια θύματα για αυξήσεις ΕΝΦΙΑ το 2019, αφού μπήκαν ήδη στο ανώτατο όριο του κλιμακίου τους (550 ή 1050 ευρώ που δεν υπήρχε) αλλά αν κινηθεί λίγο ακόμη η οικονομία μέχρι το 2019, οι τιμές των ακινήτων θα ξεπεράσουν και το όριο αυτό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα