Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  04:17:30

Μόνο έξι μήνες η μείωση του ΦΠΑ στα 5 νησιά, με υπογραφή Τσίπρα, παρά την εξαγγελία Τσίπρα. Άγνωστη πόση η μαζική επιστροφή μεταναστών Γερμανία και Αυστρία. Κύριο

Είχε υποσχεθεί λίγο την προηγούμενη ότι ο ΦΠΑ, δεν αυξάνεται από 13% στο 24% όσο θα διαρκεί η προσφυγική κρίση στα νησιά και επίσης όσο ο ίδιος θα είναι Πρωθυπουργός.

Δεν σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο και μυστικό αυτή η ασυνέπεια-και μάλιστα μέσα σ ε λίγες ώρες- παρά μόνο την ευκολία με την οποία δίνονται και αναιρούνται ή μετριάζονται οι υποσχέσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πρώτο.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, τα οποία και επιβαρύνονται περισσότερο από τις προσφυγικές ροές, παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες στις οποίες ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μέτρο της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ θα βρίσκεται σε ισχύ όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο αυτός θα βρίσκεται στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ στο οποίο αναρτήθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επισημοποιεί την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες για την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, τη Κω, και την Λέρο το μέτρο έχει διάρκεια μέχρι τις 31/12/2018, δηλαδή για έξι μήνες.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το κείμενο της ΠΝΠ (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου A' 115/29.06.2018):

«ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης αντιμετώπισης των συνεπειών του προσφυγικού σε νησιά του Αιγαίου με παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201).

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

αποφασίζουμε:

Άρθρο Πρώτο

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.».

Άρθρο Δεύτερο

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρωθυπουργός

ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ»

ΝΔ: Δεν θα πούμε και ευχαριστώ για τον ΦΠΑ

Τι αναφέρουν οι τοπικοί βουλευτές Χίου και Λέσβου Νότης Μηταράκης και Χαράλαμπος Αθανασίου για τη μείωσή του σε νησιά του Αιγαίου

«Δεν θα πούμε και ευχαριστώ...» σημειώνει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης με αφορμή τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Κι αυτό γιατί όπως τονίζει «οι νησιώτες γνωρίζουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διαπραγματεύτηκαν και δέχθηκαν την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, γνωρίζουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ευθύνονται για την πολιτική ανοικτών συνόρων στο μεταναστευτικό που μετέτρεψε τα νησιά σε αποθήκες ψυχών». Σύμφωνα με τον Χιώτη βουλευτή, «μετά από τέσσερις τροπολογίες της Νέας Δημοκρατίας κατάλαβε επιτέλους η κυβέρνηση την ανάγκη διατήρησης του νησιωτικού ΦΠΑ».

Εξάλλου, ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, δηλώνει ότι «ο αγώνας των νησιωτών και ειδικά των Λέσβιων δικαιώθηκε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Συντονιστικό Όργανο των φορέων του νησιού μας (επιμελητήρια κλπ.) για τον αγώνα τους, αλλά, κυρίως, για τη θεμελιωμένη επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν. Ο αγώνας για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος συνεχίζεται. Με ενότητα και κοινή δράση θα τα καταφέρουμε» καταλήγει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline