Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  07:25:59

Φουσκωμένες οι αποκαλύψεις για ρούβλια, δωροδοκίες Μητροπολιτών, χρηματοδοτήσεις διαδηλώσεων για το Μακεδονικό, που απλώθηκαν επί μήνες σε όλη την Ελλάδα. Κύριο

FT: Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο της ρωσικής εμπλοκής για το Σκοπιανό.

Φουσκωμένες φαίνονται-αποδεικνύονται όλο και περισσότερο σε ψύχραιμους παρατηρητές οι αποκαλύψεις για ρούβλια, δωροδοκίες Μητροπολιτών , χρηματοδοτήσεις διαδηλώσεων για το Μακεδονικό, που απλώθηκαν επί μήνες σε όλη την Ελλάδα. Με δωροδοκίες και άλλες υπερβολές,που δεν αρκούν ούτε να σκιάσουν ούτε να περιορίσουν την έκταση, τον παλμό και την απήχηση τόσων δεκάδων συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα με χιλιάδες χιλιάδων Ελλήνων με συμμετοχή, που έφτασε στην Αθήνα το ένα εκατομμύριο.

Την Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα επίκεντρα της ρωσικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο την αποτροπή της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δείχνουν οι Financial Times.

Η Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε σύμφωνα με τους FT την πόλη στην οποία εξελίχθηκε η παρέμβαση των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα που επικαλείται δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων τους, οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη στην οποία, όπως αναφέρεται, διαμένει μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.

Οι δύο διπλωμάτες, σημειώνουν οι FT, κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα.

Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, μία από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν Έλληνας στρατιωτικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του. «Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο» παρατηρεί η συντάκτρια του άρθρου, Kerin Hope.

Παραθέτουν μάλιστα δήλωση Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος εκτιμά: «Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες». Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω τοπικού Έλληνα επιχειρηματία.

«Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20 - 30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα» δηλώνει στους Financial Times πρόσωπο που δεν κατονομάζεται: Ενώ διπλωμάτης δυτικής χώρας προσθέτει «είναι μια "έξυπνη" επιχείρηση που διεξήχθη με το προπέτασμα των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και την κοινή θρησκευτική κληρονομιά».

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη χώρα μας κατηγορούμενοι ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες για να χρηματίσουν κρατικούς αξιωματούχους, μητροπολίτες και μέλη πολιτιστικών συλλόγων και ακροδεξιών ομάδων ώστε να υποκινήσουν αντιδράσεις και συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν γνωστοί στο λιμάνι της Θράκης. «Οι Ρώσοι ήθελαν να προκαλέσουν κατάρρευση των συνομιλιών. Ενέτειναν την εμπλοκή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη», δήλωσε ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια προσπάθεια χρηματισμού απέτυχε όταν ένας Έλληνας αξιωματικός ανέφερε στον διοικητή του το περιστατικό και σημειώνει ότι στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο το χρηματοδοτούμενο από τη Μόσχα «Ρωσικό Σπίτι» , ενώ Ρώσοι σπόνσορες που συνδέονται με το πυρηνικό εργοστάσιο της Αγίας Πετρούπολης χρηματοδότησαν την ανέγερση ενός νέου ναϊδρίου ρωσικής τεχνοτροπίας με την ευλογία του οικείου μητροπολίτη Ανθίμου.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι δωροδόκησαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω ενός ντόπιου συμπατριώτη μας επιχειρηματία, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή ανεργία και την δυσαρέσκεια κυρίως στις τάξεις των νέων κατά των υφιστάμενων πολιτικών κομμάτων.
Οι FT σημειώνουν ακόμη ότι σε ακροδεξιούς πολιτικούς κ ύκλους στη χώρα μας γίνεται λόγος για ένα νέο κόμμα που θα εδρεύει στη Μακεδονία και αναμένεται να προσελκύσει πολλές ψήφους από την κοινότητα των επαναπατρισμένων από τη Ρωσία Ποντίων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline