Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:18:42

Financial Times απορούν: «Πώς να ανακάμψει η Ελλάδα με 500.000 νέες και νέους επιστήμονες, που έχουν φύγει σε άλλες χώρες». Κύριο

«Το λεγόμενο Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο και δυναμικό, μεγάλης αξίας και μεγάλης εθνικής έλλειψης. Κάπου 500.00 νέοι και νέες με τουλάχιστον ένα πτυχίο, ξενόγλωσσοι, καλλιεργημένοι, μορφωμένοι, γενικώς τριαντάρηδες, με άριστες προοπτικές..

Οι περισσότεροι από τους Έλληνες, που αναζήτησαν την τύχη τους για δουλειά, καλύτερη ζωή και σπουδές κι έφυγαν στο εξωτερικό, ιδίως στη Δύση, στα χρόνια της κρίσης από το 2009 δηλαδή, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σύντομα στα πάτρια, υποστηρίζουν οι Financial Times. Διστάζουν, δεν έχουν εμπιστοσύνη, έχουν αποκτήσει οικογένεια, φίλους, καλή καριέρα και καλές προοπτικές για το μέλλον. Το ακόμα αβέβαιο στην Ελλάδα και μετά το τέλος των Μνημονίων.

Όπως σημειώνουν σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση» μπορεί η χώρα μας να προετοιμάζεται για την έξοδο από τα μνημόνια, σε μια ένδειξη ότι πλησιάζει η οικονομική κανονικότητα , ωστόσο οι Έλληνες που δεν βλέπουν μέλλον στην πατρίδα τους είναι πολλοί και αυτό είναι κάτι που εμποδίζει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και βιωσιμότητα της οικονομίας.

Από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό περίπου 350.000-400.000 Έλληνες ηλικίας 20-30 ετών, τα δύο τρίτα εκ των οποίων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μανώλη Πρατσινάκη. «Πρόκειται ως επί το πλείστον για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ ζητούνται και μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία», λέει ο κ. Πρατσινάκης.
Η κρίση διέλυσε τις ελπίδες ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται. «Η μετανάστευση έγινε μια επιλογή που αξίζει να μελετηθεί και οι συγγενείς και φίλοι εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν»,επισημαίνει ο Έλληνας ερευνητής.

Η διαφθορά, η κρίση και η έλλειψη αξιοκρατίας είναι από τους βασικούς λόγους που συνεχίζουν να ωθούν τους νέους, μορφωμένους Έλληνες εκτός συνόρων δημιουργώντας μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον.

«Το brain drain έχει σαφείς αρνητικές συνέπειες στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή η δεξαμενή των ολοένα και πιο προσοντούχων, διεθνοποιημένων Ελλήνων θα επιστρέψει ποτέ και θα βοηθήσει στην τόνωση του μακροπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης της χώρας.»

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι Έλληνες δεν βιάζονται να επιστρέψουν. Παραθέτουν δε έκθεση της ΕΕ που έγινε πέρυσι στο Λονδίνο και την Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία λιγότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες μετανάστες σχεδιάζουν να γυρίσουν πίσω την επόμενη τριετία και μόνον δύο στους δέκα το σκέφτονται μακροπρόθεσμα.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς τα περιφερειακά και νησιωτικά νοσοκομείο λόγω των περικοπών και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προσπαθούν να βρουν ικανά στελέχη να καλύψουν τις κενές θέσεις.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει μισθούς ή εργασιακές συνθήκες που να μπορούν να ανταγωνιστούν τα κρατικά συστήματα υγείας στην βόρεια Ευρώπη ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία»Μ εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Το άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις Ελλήνων του εξωτερικού που εξηγούν γιατί δεν σκέπτονται να γυρίσουν πίσω.
«Μου αρέσει η δουλειά μου, υπάρχουν ευκαιρίες ανέλιξης κι αισθάνομαι ότι έχω τακτοποιηθεί στο Λονδίνο. Θα ήθελα κάποια στιγμή να εργαστώ στην Ελλάδα, πιθανότατα στην οικογενειακή επιχείρηση που έχουμε, αλλά δεν βιάζομαι», λέει η Τόνια Στούμπου, που εργάζεται στον τομέα της τροφοδοσίας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Για τον καρδιολόγο Γρηγόρη Μαρκόπουλο που ζει τα τελευταία έξι χρόνια στη Γερμανία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Στην αρχή ήταν δύσκολη γιατί στο πρώτο νοσοκομείο που εργάστηκα κανείς δεν μιλούσε Αγγλικά και χρειάστηκε να δουλέψω σκληρά για να μάθω τη γλώσσα. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι έχω τον έλεγχο της καριέρας μου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα γυρίσω στην Ελλάδα όταν πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά αυτό απέχει ίσως κάποια χρόνια ακόμη»...

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline