Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτοι φιλόξενοι οικοδεσπότες από σήμερα Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Σταθάκης, Μαριλίζα και ίσως Αχτσιόγλου. Τρόικα και ΔΝΤ επιστρέφουν με επισκέψεις κατευθείαν στα υπουργεία, όπως τα «παλιά χρόνια». Κύριο

Ξεκινάει η εποπτεία-επιτήρηση με θέματα αιχμής, κατά βάση, για τρεις ημέρες από τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά, τις επενδύσεις και τη δημόσια διοίκηση. Συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Σταθάκη, Ξενογιαννακοπούλου.

Μάλλον σε δεύτερο πλάνο, δηλαδή σε εκκρεμότητα για αργότερα τον Οκτώβριο- Νοέμβριο τουλάχιστον δύο μείζονα θέματα-βαρειές εξαγγελίες που βιάστηκε να πυροδοτήσουν το Μαξίμου και πολλοί υπουργοί (ακόμα και ο εκπρόσωπος κ.Τζαννακόπουλος) για να συμμαζευθούν από τις Βρυξέλλες. Η αναστολή της μη περικοπής των συντάξεων και τα εργασιακά-ασφαλιστικά της βιαστικής επίσης κ.Αχτσίογλου.

Με «επισκέψεις» στα υπουργεία και όσο το δυνατόν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα κλιμάκια των ξένων τεχνοκρατών μπαίνει από σήμερα η Ελλάδα στον... αστερισμό της «ενισχυμένης εποπτείας».

Τα κλιμάκια των θεσμών από σήμερα και για πέντε ημέρες θα περάσουν από «κόσκινο» τα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας με κατά τόπους επισκέψεις των ιδίων στα υπουργεία και όχι των υπουργών στο ξενοδοχείο που διέμεναν πρακτική που ξεκίνησε από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ετσι, επί της ουσίας, το αναβαπτισμένο Κουαρτέτο, το οποίο επί του παρόντος θα έχει την ίδια ακριβώς σύνθεση, θα εφαρμόσει μέθοδο... αλά ΔΝΤ, τουτέστιν επαφές με υπουργούς και υπηρεσιακούς στην έδρα τους και όχι στο Χίλτον.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους ξένους τεχνοκράτες διατυπώθηκαν κάποιες επιφυλάξεις, προβάλλοντας λόγους ασφάλειας για τις μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά ξεπεράστηκαν γρήγορα, καθώς και οι δύο πλευρές επιθυμούν να μην υπάρχει εφεξής κανένας συνειρμός με τις μνημονιακές αξιολογήσεις σε ουδέτερο έδαφος.

Αντίθετα λοιπόν από τις συνήθειες των μνημονιακών χρόνων, ο υπουργός Οικονομικών θα υποδεχθεί τους Θεσμούς στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς το μήνυμα που θέλει η κυβέρνηση να στείλει είναι ότι πλέον οι επισκέψεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας δεν είναι ούτε τρόικα, ούτε δανειστές, αλλά εταίροι και η υποδοχή γίνεται στα υπουργεία.

 

Πολυμέσα