Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:41:46

Οι συντάξεις σε δίμηνη αγωνία έως τα μέσα Νοεμβρίου εάν θα μειωθούν. Ο πρόεδρος Γιούνκερ διέψευσε την αισιοδοξία Τσακαλώτου-Μοσκοβισί και τις δηλώσεις ανεύθυνων Υπουργών. Κύριο

Ορθώς ο Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ απέφυγε-όπως το είχαμε προβλέψει και αναλύσει- και κάνει πανηγυρικές εξαγγελίες και μίλησε για ενημέρωση- συνεννόηση-έγκριση με τους Θεσμούς. Πάγος από Γιούνκερ για τις συντάξεις: Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, (όπως η μείωση των συντάξεων) πρέπει να εφαρμοστούν.

Επαινετικός και καθόλου φειδωλός για επαίνους προς τον Πρωθυπουργό, την επιτυχία του τρίτου Μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ_ ΑΝΕΛ, την έξοδο από την οκταετή οικονομική και κοινωνική κρίση και την συμβολή-αξιοπρέπεια των Ελλήνων σε αυτή τη δοκιμασία. Όμως και αυστηρός, όπως όλοι οι ξένοι παράγοντες να τηρηθούν τα συμφωνημένα και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και στην οικονομία. Όμως καταλυτικός διέψευσε την αισιοδοξία Τσακαλώτου-Μοσκοβισί και τις ενθουσιώδεις δηλώσεις ανεύθυνων Υπουργών.

Σαφές μήνυμα όσον αφορά τις περικοπές των παλαιών συντάξεων, έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε ομάδα ελλήνων δημοσιογράφων μετά την ομιλία που έκανε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής σε ερώτηση της «Κ» και της Ελένης Βαρβιτσιώτη, για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων.

Σημειώνεται οτι σύμφωνα με διαρροές από το οικονομικό επιτελείο, η Αθήνα έθεσε σήμερα στο πρώτο ραντεβού με τους Θεσμούς το θέμα των συντάξεων, και οι δανειστές συμφώνησαν ότι αυτό δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Και το συμπέρασμα των Ελλήνων εκπροσώπων ήταν οτι εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για το μεγάλο πλεόνασμα, το μέτρο δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί, ώστε και αν αυτό σημαίνει οτι τα περίφημα αντίμετρα και οι άλλες παροχές, θα πρέπει να εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα το 2019.

Με την δηλωσή του πάντως ο κ. Γιουνκέρ δίνει τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο αναδιαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου μέτρου ξεκαθαρίζοντας ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

Στην ίδια συνέντευξη που παρέθεσε σε ομάδα δημοσιογράφων, ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2015 έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη την στιγμή «που πολλοί λίγοι ήμασταν αυτοί που υποστηρίζαμε την Ελλάδα» .
Αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι δεν ήταν «ο πιο εύκολος συνομιλητής που είχα» αλλά ότι πλέον οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις και ότι η Ελλάδα πλέον «βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Μετά τις εξελίξεις αυτές η βασανιστική αγωνία και εκκρεμότητα για την περικοπή ή όχι των συντάξεων παρατείνεται για ένα ακόμη δίμηνο, δηλαδή έως τα μέσα Νοεμβρίου οπότε το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσει τον ελληνικό Προϋπολογισμό που 2019.. Η χθεσινή ψυχρολουσία Γιούνκερ διαψεύδει τους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων από Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ ότι ο (υφιστάμενος του) εκπρόσωπος της Κομισιόν στη Τρόικα δήθεν έχει ταχθεί ευνοϊκά υπε της αναβολής της περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019.

Οι «εισηγήσεις» Τσακαλώτου στους εκπροσώπους των δανειστών

Μετά την τρίωρη συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με το κουαρτέτο, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η ελληνική πλευρά εξέθεσε την επιχειρηματολογία της, χωρίς να εισπράξει αντιδράσεις. «Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως το ΔΝΤ δεν επέμεινε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι δομικό μέτρο» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση σε 1-2 χρόνια αλλά σε βάθος 4ετίας, «για να μην γίνουν βάρβαρες μειώσεις στις συντάξεις». Ωστόσο το παζάρι τώρα ξεκινάει για το ποια δημοσιονομικά περιθώρια θα υπάρξουν από το 2019 ως το 2022. «Στο ζύγι» μπαίνει έτσι και το ενδεχόμενο μερικής ή σταδιακής εφαρμογής του μέτρου αντί για πλήρη κατάργηση. «Θέλουμε να το ακυρώσουμε» έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, «έχουμε διαφορές στα νούμερα, θα μας πουν αν συγκλίνουμε τελικά ή όχι και κατά πόσο, και μετά θα πάρουμε τις αποφάσεις»

Σύμφωνα με την ίδια πηγή:

- Οι απεσταλμένοι των δανειστών θα γράψουν μια Έκθεση Αξιολόγησης που θα εξεταστεί στο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου. Εκεί θα αξιολογούν αν υπάρχει υποχώρηση ή όχι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, καθώς και οι συνέπειες των μέτρων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στον νέο Προϋπολογισμό. Από εκεί θα κριθεί αν συμφωνούν ή διαφωνούν οι δανειστές.

- Το βασικό επιχείρημα που άκουσαν οι δανειστές σήμερα ήταν ότι υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από ό,τι προβλέπουν οι θεσμοί για το 2019.

- Επιπρόσθετα η ελληνική πλευρά πρότεινε να μην εφαρμοστούν το 2019 κάποια από τα θετικά αντίμετρα και επιδόματα κατά της Φτώχειας, αλλά να απλωθούν σταδιακά σε βάθος 4ετίας, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος και «να αποφύγουμε τις βάρβαρες μειώσεις στις συντάξεις». Η κυβέρνηση παρουσίασε και πίνακες θέλει να δείξει ότι εκπληρώνει τον διαρθρωτικό στόχο (αναδιανομή κονδυλίων με σκοπό την μείωση της φτώχειας) χωρίς να κινδυνεύουν ο δημοσιονομικός και οι συντάξεις.

- Ό,τι και αν γίνει στις συζητήσεις με τους θεσμούς και την Κομισιόν, τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το Eurogrpoup. «Δεν βλέπω να υπάρχει βούληση στην Ευρώπη για να μας βάλουν εμπόδια» χωρίς να αποκλείσει όμως ότι εκεί μπορεί να «μπλοκάρουν» τα ελληνικά σχέδια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline