Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:37:47

Διπλό τζογάρισμα Τσίπρα- Κυβέρνησης με τις συντάξεις. ΝΑΙ στις περικοπές προς τις Βρυξέλλες. ΟΧΙ, κλείνοντας το μάτι στους συνταξιούχους. Όλα ρευστά και άτολμα, δεν ξεκαθαρίζουν παρά την δήθεν «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια. Κύριο

Η εκκρεμότητα θα συνεχισθεί μέχρι το Δεκέμβριο με την Κυβέρνηση δέσμια των δικών της επιλογών, εισηγήσεων στις Βρυξέλλες και σειράς υπογραφών και ειδικής ψήφου των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στη Βουλή για περικοπές πριν δύο χρόνια.

Οι περικοπές στις συντάξεις των παλαιών συντάξεων και μάλιστα σε ποσά κάτω από τα χίλια ευρώ είναι η χαρακτηριστική απόδειξη πόσο δεσμευμένη εξακολουθεί ν παραμένει η ελληνική Κυβέρνηση και οικονομία από τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει για τα επόμενα χρόνια η διακυβέρνηση Τσίπρα- Καμένου.

Ταλαντεύσεις, μπλόφες, δηλώσεις γενναιότητας και ένα μίγμα κυμαινόμενων δηλώσεων. Τελικά η γραμμή που πέρασε- αν και θα επικυρωθεί στο παρά 1' της κατάθεσης του Προσχεδίου- είναι ότι το Προσχέδιο θα κατατεθεί «λευκό», κοινώς χωρίς τις ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων και χωρίς τα αντίμετρα. Τα πράγματα περιπλέκονται, όμως, από τη στιγμή που από την κυβέρνηση επιμένουν ότι στο Προσχέδιο υπάρχει χώρος και για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές δεσμεύσεις ήταν για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση κατά 1 μονάδα του συντελεστή φόρου επιχειρήσεων και καταβολή επιδόματος ενοικίου.

Αν βάλει κανείς κάτω τις παραπάνω εξαγγελίες θα διαπιστώσει ότι αγγίζουν ή πιθανώς να ξεπερνούν συνολικά τα 700 εκατ. ευρώ, καθώς το επίδομα ενοικίου απαιτεί περί τα 300 εκατ. ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ άλλα 250 εκ. σε όρους είσπραξης, περίπου 150 εκ. η μείωση των εισφορών, ενώ το κόστος των περίπου 150 εκ. από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα βαρύνει το 2020, οπότε θα γίνει η εκκαθάριση της χρήσης του 2019. Σε αυτά, θα πρέπει να προσθέσει, δε, κανείς και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών, η οποία είναι αναγκαία συνθήκη για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που ως γνωστόν δεν συμπεριλήφθηκε στην τροπολογία για τον κατώτατο μισθό.

Πώς, όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα πετύχει αυτό το τριπλό τζακ ποτ; Πώς θα «εξαφανίσει» περικοπές συντάξεων- αντίμετρα και θα προβλέψει ελαφρύνσεις, εμφανίζοντας πλεόνασμα 3,5%; Θεωρητικά, οι μετρήσεις στο ΓΛΚ «δείχνουν» υπερπλεόνασμα τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ για το 2019, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί με τους «έξω». Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πρόκειται για Προσχέδιο, το οποίο επιδέχεται διορθώσεων- όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν- ενώ το ίδιο ισχύει και για το σχέδιο που θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου. Το κρίσιμο ραντεβού για την ελληνική πλευρά, όπως το προσδιόρισε από τη Νέα Υόρκη ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, είναι το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου. Τι σημαίνει, όμως, αυτό;

Έχει πάρει κάποιο σήμα η Αθήνα από τους Ευρωπαίους ότι οι διαβουλεύσεις για τις συντάξεις και το πλεόνασμα θα έχουν θετική κατάληξη ή ποντάρει στα έως τώρα στοιχεία και στις διαβεβαιώσεις κάποιων φίλων στις Βρυξέλλες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα; Το Βερολίνο έχει αλλάξει στάση μετά από τη συνάντηση Σολτς- Τσακαλώτου, όπου απλώς ακούστηκε η ελληνική θέση; Έχουν μετρηθεί οι αντιδράσεις των αγορών, από μια ενδεχόμενη έστω περιορισμένη ένταση, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι οι Θεσμοί δεν έχουν ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει «λευκό» Προσχέδιο; Υπάρχει διάθεση της κυβέρνησης να φέρει τελικά τις μειώσεις ή κάποιες μειώσεις στις συντάξεις, αν «στραβώσουν» οι διαβουλεύσεις ή θα επιμείνει μέχρι τέλους στην αρχική της απόφαση;

Στα επόμενα δύο 24ωρα θα δοθούν οι πρώτες απαντήσεις...

Κυβέρνηση: Στον προϋπολογισμό δεν θα περιλαμβάνονται ούτε περικοπές συντάξεων, ούτε αντίμετρα

Χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παράλλλα διευκρίνισε ότι θα περιλαμβάνονται τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη.
Πάνωτως, οριστικές αποφάσεις ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή τη Δευτέρα καλούνται να λάβουν οι κυβερνητικοί και με την επιστροφή Τσίπρα από τις ΗΠΑ προγραμματίζονται άτυπες συσκέψεις στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση αναζητά φόρμουλα, ώστε και το μέτρο της περικοπής των συντάξεων να μην υπάρχει και ο προϋπολογισμός για το 2019 να παρουσιαζει πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%. Ενώ σε πολιτικό επίπεδο το Μαξίμου επιδιώκει να ενεργοποιήσει τα αριστερά αντανακλαστικά των πολιτών και να κρατήσει τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν εδώ και μήνες ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί.
Πηγές της κυβέρνησης, εξηγούν ότι ο προϋπολογισμός θα αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιηθεί το συνολικό πακέτο μέτρων και αντιμέτρων. Ενώ θα αποτυπώνει το δημοσιονομικό περιθώριο που θα επιτρέπει την υλοποίηση των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ με τρόπο ασφαλή και συνεπή για την επίτευξη του 3,5% για το Πρωτογενές πλεόνασμα.

«Για μένα το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», τόνισε η ίδια πηγή.
Ειδικότερα, η ανώτατη κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» και ακολούθως η Κομισιόν για όλες τις χώρες θα κάνει παρατηρήσεις, σκέψεις, διορθώσεις, τις οποίες θα στείλει πίσω σε ένα εύλογο διάστημα και ανάλογα με τις παρατηρήσεις «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού μέχρι τις 20 Νοέμβρη».

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων αλλά και τα αντίμετρα, αλλά θα περιλαμβάνονται τα μέτρα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, «στον δημοσιονομικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, γιατί υπάρχει μια σημαντική σύγκλιση το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν».
Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα καταγράφει αυτή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και την εκτίμηση μας για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων» που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, «πάντα μέσα στο πλαίσιο της υποχρέωσης να πιάσουμε τον στόχο του 3,5%.».

«Όχι» σε μονομερή απόφαση λέει ο Τσίπρας

Τέλος, το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί τριβές με τους δανειστές έστειλε από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε (WSJ) τη βούλησή του να μην προβεί στην περικοπή των συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, σημειώνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο που θέλει το ΔΝΤ. Και διευκρίνισε ότι η απόφαση «δεν θα είναι μονομερής, θα είναι λογική».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline