Σάββατο 20 Απριλίου 2024  17:09:58

Πάλι στα δύσκολα οι παλαιές συντάξεις εάν θα περικοπούν ή όχι από 11.2019. Η Μέρκελ διαψεύδει τις διαρροές ενθουσιασμού Μαξίμου-Τσίπρα. Κύριο

Σταθερό μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει υποχρεωτικά την μεταρρυθμιστική πορεία της σε όσα έχει η ίδια επιλέξει και υπογράψει και «τότε βλέπουμε για τις συντάξεις».

Με επιφύλαξη είχαμε αρνηθεί την περασμένη Τετάρτη να συμμερισθούμε τις σκόπιμες- πανηγυρικές διαρροές του Μαξίμου ότι η Μέρκελ συναινεί απολύτως και άνευ όρων στην μη περικοπή των παλαιών συντάξεων,που είχε επιλέξει και υπογράψει.

Η αλήθεια, όπως την καταγράψαμε την Τετάρτη και επιβεβαιώνεται μετά τις αυστηρές διευκρινήσεις της Καγκελαρίας:
«Έγκριση-ανοχή από τη Α. Μέρκελ να μη περικοπούν κι άλλο οι παλαιές συντάξεις, σε αντάλλαγμα της συναίνεσης Τσίπρα στη Συμφωνία με τα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και δύο οικονομικούς όρους». Κύριο

«Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη»

Μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Καλεί μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει στη μεταρρυθμιστική πορεία, όπως αυτή συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Από προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στα ΝΕΑ το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας και της γερμανικής κυβέρνησης με αφορμή την σεναριολογία περί αναβολής η ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.

Σε σχετική ερώτηση των «Νέων» εάν η καγκελαρία επιβεβαιώνει δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου ότι η καγκελάριος Μέρκελ προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα και είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί υπό προϋποθέσεις την ακύρωση των μέτρων για τις συντάξεις η καγκελαρία αναφέρει:
«Δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων δηλώσεων της Καγκελαρίου παγίως δεν σχολιάζουμε. Ανεξαρτήτως αυτού, ισχύει ότι: Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματός της και της ολοκλήρωσής του, δεσμεύθηκε για τη συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του ESM. Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων.
Ως τότε, Αθήνα και δανειστές θα ανταλλάσσουν μηνύματα για το θέμα του νέου προϋπολογισμού και των συντάξεων. Τα περί «καθαρής εξόδου» που έκτισαν το ελληνικό success story για το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα τον Αύγουστο, έχουν δώσει πλέον την θέση τους σε συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στην ολλανδική De Telegraaf ήταν σαφής «η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις μετά το μνημόνιο και οι δανειστές θα κρίνουν και θα αποφασίσουν και για το τι θα γίνει με τις συντάξεις το 2019, αλλά και το τι θα κάνει η κυβέρνηση με το υπερπλεόνασμα του 2018».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει στις 15 Οκτωβρίου να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα δύο σενάρια που συμπεριλήφθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή.
Είναι πιθανό η οριστική απόφαση να έχει ληφθεί ακόμα και πριν την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

ΤΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ-- ΑΝΑΛΥΣΗ

Έγκριση-ανοχή από τη Α. Μέρκελ να μη περικοπούν κι άλλο οι παλαιές συντάξεις, σε αντάλλαγμα της συναίνεσης Τσίπρα στη Συμφωνία με τα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και δύο οικονομικούς όρους. Κύριο

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 23:16

Ο δεύτερος όρος ακυρώνει τις περισσότερες από τις εξαγγελίες-παροχές του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Πολύ κοντά στην ελληνική θέση αγωνίας για το τεράστιο πολιτικό κόστος, το οποίο δεν είχε υπολογίζει με τον νόμο Κατρούγκαλου πριν δύο χρόνια(μιας Κυβέρνησης πού μόνη αυτή σκέφτηκε, εισηγήθηκε στις Βρυξέλλες και ψήφισε τον ειδικό νόμο στη Βουλή)για τη μη νέα περικοπή των παλαιών συντάξεων βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ. Μετά την χαλαρή συνηγορία του εκπροσώπου της Κομισιόν αλλά και του υπουργού Οικονομικών η γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίζεται να υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση για ακύρωση του μέτρου, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένους όρους. Και βέβαια σε ανταπόδοση μιας υποχρέωσης προς τον Αλ.Τσίπρα στις επιδιώξεις της Γερμανίας, μέσω ΝΑΤΟ, στην περιοχή των Βαλκανίων, περιοχή στην οποία το Βερολίνο- Βόννη τότε- είχε αποφασιστική και δυναμική ανάμιξη στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και όχι μόνο.

Η έγκριση-ανοχή από τη Α. Μέρκελ να μη περικοπούν κι άλλο οι παλαιές συντάξεις γίνεται σε αντάλλαγμα της (απόλυτης) συναίνεσης Τσίπρα στη Συμφωνία με τα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που δρομολογήθηκε καθοριστικά και μόνο με την προσυπογραφή στις Πρέσπες. Και με και δύο οικονομικούς όρους.
-Ο δεύτερος όρος ακυρώνει τις περισσότερες από τις εξαγγελίες-παροχές του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, η κ. Μέρκελ πριν το επόμενο Eurogroup έχει ήδη γνωστοποιήσει την θέση της για στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, φυσικά όχι χωρίς ανταλλάγματα.

Η πρώτη προϋπόθεση που θέτει το Βερολίνο αφορά στην επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Η Μέρκελ, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μην εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί το τελευταίο πρόγραμμα.

Ο δεύτερος όρος που πρέπει να τηρήσει η ελληνική πλευρά αν θέλει να έχει τη στήριξη της Γερμανίας στο θέμα των συντάξεων είναι ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.

Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ το Βερολίνο ήρθε πιο κοντά στην ελληνική θέση για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με την ελληνική οικονομία. Η Μέρκελ δεν επιθυμεί άλλη εστία αναταραχή εντός της Ευρωζώνης λαμβάνοντας υπόψη και τις αναταραχές στην Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέλλον των συντάξεων αναμένεται να κριθεί σε έκτακτο Eurogroup το Νοέμβριο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline