Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:19:42

Γ. Στουρνάρας, ως εθνικός τραπεζίτης: «Ουδέποτε εκλήθην σε σύσκεψη για τις τράπεζες στο Μαξίμου». Ούτε για απλή γνώμη στο νέο κυβερνητικό αρμόδιο επί των Τραπεζών Αλ. Φλαμπουράρη, πρώην πολιτικό μηχανικό. Κύριο

Το περιβάλλον του διοικητή της ΤεΕ καταλογίζει εμπάθεια αλλά και άγνοια των διεθνών δεδομένων στις επιθέσεις εναντίον του από τους υπουργούς κ.κ. Τζανακόπουλου και Παππά.

Θέλησαν να του φορτώσουν ευθύνες δικές τους αποκλειστικά στο «οικοσύστημα Μαξίμου» γι άλλα μια φορά. Με τη γνωστή μέθοδο τη ψευδολογίας και της εμπάθειας, της ανακρίβειας, που δεν κράτησε και αυτή τη φορά πολύ.

.Απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκε από στελέχη της κυβέρνησης, με αφορμή τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, δίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάνννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με συνομιλητές του, που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως «ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών». Υπενθυμίζεται, πως την περασμένη εβδομάδα, υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκαναν λόγο για «σιωπή» του κ. Στουρνάρα, κατηγορώντας τον ότι έπρεπε να πάρει θέση στο ζήτημα που προέκυψε με το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, που είχε παρασύρει και τις μετοχές των τραπεζικών μετοχών. Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μάλιστα, είχαν αφήσει αιχμές για προσπάθεια υπονόμευσης από τον κ. Στουρνάρα.
Ουδέποτε εκλήθη ο Στουρνάρας σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ε.Τ.», το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε την εβδομάδα που μας πέρασε στο Χρηματιστήριο στάθηκε αφορμή, για ακόμη μια φορά, το Μέγαρο Μαξίμου να βάλει στο στόχαστρο και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ουδέποτε εκλήθη από την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος φέρεται να επισήμανε σε συνομιλητές του πως ήταν απόλυτα ήσυχος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι χρηματιστηριακό και όχι τραπεζικό, τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ουδέποτε έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο μόνος που του τηλεφώνησε ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στον οποίον προ ολίγων ημερών μεταβιβάστηκε η ευθύνη των τραπεζών. Ωστόσο, ούτε ο κ. Φλαμπουράρης, με τον οποίον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, δεν κάλεσε τον κ. Στουρνάρα στην έκτακτη σύσκεψη του Μαξίμου την περασμένη Τρίτη.

Άλλωστε, το ζήτημα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είπε σε συνομιλητές του: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις τράπεζες. Έχουν περάσει τα πλέον αυστηρά stress test. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό μας. Τα χρηματιστήρια έχουν σκαμπανεβάσματα. Υπάρχει μια διεθνής αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς. Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση».

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε για την «σιωπή» του, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε σε συνομιλητές του: «Ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι δουλειά του. Διαβεβαιώνω ότι καμία από τις 4 συστημικές τράπεζες δεν έχει πρόβλημα».

«Δικαιώνεται ο Στουρνάρας»

Η κυβέρνηση επιχείρησε μέσα από την κρίση στο Χρηματιστήριο να αποδομήσει και πάλι τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, κάτι που ο πρωθυπουργός απέρριπτε μετά βδελυγμίας. Το Μαξίμου μάλιστα κατηγορούσε τον κ. Στουρνάρα ότι ουσιαστικά υπονομεύει την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. «Ο Γιάννης Στουρνάρας δικαιώθηκε για την άποψη του για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Δικαιώθηκε από τις ίδιες τις αγορές. Αν είχε εισακουστεί, σήμερα που επλήγη το Χρηματιστήριο, θα είχαμε ένα γερό δίχτυ ασφαλείας», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» έμπειρος πολιτικός παράγοντας που παρακολουθεί το κυβερνητικό παρασκήνιο. Πάντως, πηγές από τον τραπεζικό τομέα, επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» πως το επόμενο διάστημα η κρίση αναμένεται να αποκλιμακωθεί και πως δεν θα επηρεαστεί περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επικίνδυνα παιχνίδια από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκε η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο, παρασύροντας και τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, έδειξε αργά αντανακλαστικά και κατά την προσφιλή της τακτική επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στην Νέα Δημοκρατία, αλλά και στον κεντρικό τραπεζίτη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της Αυγής, που έβλεπε «μεγάλο σορτάρισμα της Νέας Δημοκρατίας», πίσω από την κρίση. Ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς,άφησε σαφείς αιχμές υποστηρίζοντας (Real Fm) πως «υπήρξε κερδοσκοπική επίθεση, για την οποία κάποιοι έσπευσαν είτε να σιωπήσουν είτε να επιχαίρουν», προσθέτοντας πως «νομίζω ο κεντρικός τραπεζίτης θα έπρεπε να είχε παρέμβει». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Τζανακόπουλος είχε εξαπολύσει βολές στον κεντρικό τραπεζίτη, λέγοντας πως ο κ. Στουρνάρας «είναι περισσότερο παρεμβατικός από όσο πρέπει» σε θέματα που δεν πρέπει και σιωπά για θέματα που θα έπρεπε να είναι πιο παρεμβατικός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος σε ανάρτηση του στο twitter έστρεψε τα βέλη του κατά του κ. Στουρνάρα, λέγοντας: «Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετόχων οφείλεται σε οικονομική κερδοσκοπία. Τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, εξελίσσονται θετικά. Δίπλα στο οικονομικό σορτάρισμα, παίζονται και πολιτικά παιχνίδια. Θα αποτύχουν κ πάλι! Γιατί σιωπά η Τράπεζα της Ελλάδας;»

Παράγοντες από το περιβάλλον του Μαξίμου με διαρροές σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, άφηναν αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως πίσω από την απουσία του από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης. Εκεί απέδιδαν και την «σιωπή» του τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τις διαρροές, ο κ. Στουρνάρας εκλήθη από τον πρωθυπουργό σε εκείνη την σύσκεψη, αλλά εκείνος δήθεν αρνήθηκε να πάει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline