Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019  07:40:58

Πολυήμερη έγινε η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με καταρρέουσες τις Τράπεζες. Μαξίμου: «Φταίνε Ιταλία και... Στουρνάρας». Μητσοτάκης: «Πληρώνουμε το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου». Κύριο

Χρηματιστήριο Αθηνών χθες σε διαρκή πτώση, που δεν συγκρατείται εύκολα: Κάτω από τις 640 μονάδες – Σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών, σε πορεία όχι απλώς πτώσης-μείωσης αλλά κατάρρευσης της αξίας τους.

Άλλο ένα σφυροκόπημα δέχτηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κράτησε κάποιες στηρίξεις σε επίπεδο γενικού δείκτη, δεν κατάφερε να κλείσει τον «ασκό του Αιόλου» που έχει ανοίξει από τα τέλη Αυγούστου.
Η εγχώρια αγορά επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ιταλία, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να αυξάνεται σε υψηλά τετραετίας και να επιδρά και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε στο τεράστιο, απαγορευτικό ύψος κόστους στο 4,65%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που διαπραγματευόταν στο τέλος Αυγούστου. Στη γειτονική Ιταλία, το 10ετές ομόλογο καταγράφει την υψηλότερη απόδοσή του το 2014, αγγίζοντας το 3,6%.
Πέντε ημέρες μετά την «Μαύρη Τετάρτη» με το τραπεζικό κραχ που βύθισε το Χρηματιστήριο, ένα νέο sell off στις τραπεζικές μετοχές παρέσυρε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 650 μονάδων τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 641 μονάδες,σημειώνοντας πτώση 2,61%.

Η μεγάλη ζημιά συνεχίστηκε στην Αθήνα και σήμερα, οι πιέσεις εντάθηκαν, όχι μόνο λόγω τωντραπεζών, αλλά και της κρίσης της Ιταλίας, με το ελληνικό ομόλογο να αγγίζει το 4,65%

Ειδικότερα, η μετοχή της Eurobank είχε απώλειες 11,58% (έκλεισε στα 0,53 από 0,60), ενώ η μετοχή της Πειραιώς είχε απώλειες 10,95% (εκλεισε στα 1,22 ευρώ από 1,37 ευρώ η μετοχή που έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής)

Την ίδια στιγμή η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είχε απώλειες 5,54% (έκλεισε στα 1,59 ευρώ από 1,68 την Παρασκευή) και η μετοχή της Alpha Bank είχε τις μικρότερες απώλειες 2,93% και η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 1,19 ευρώ από 1,23 την Παρασκευή

Η αξιοπιστία της αγοράς έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα και θα χρειαστεί πολλή δουλειά απο τις τράπεζες με τους επενδυτές τους. Απ' όσο μπορούν να καταλάβουν όλοι, η κρίση δημιουργήθηκε δίχως λόγο και οι μετοχές έχουν χάσει έως 41% μέσα σ' ένα μήνα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟ

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία της Οικονομίας και το Σκοπιανό, έκανε από την Άρτα όπου περιόδευσε, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριακός Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται «πολιτική αλλαγή, πολιτική επανεκκίνηση, ένα restart».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των Τραπεζών και του Χρηματιστηρίου, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η χώρα ολοκλήρωσε το 3ο πρόγραμμα χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές. Και δεν έχουν ούτε οι τράπεζες, ούτε οι επιχειρήσεις ή αν έχουν, υπάρχει μεγάλο κόστος δανεισμού. Έχω ασκήσει σκληρή κριτική για αυτή την μεγάλη αποτυχία που χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, κατά την άποψη μου, και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το 3ο πρόγραμμα, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον βασικό του σκοπό που δεν είναι άλλος από να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου.

«Πληρώνουμε βαρύ τίμημα και σήμερα από την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα που αφορά το πολιτικό ρίσκο της χώρας, το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμένου. Κανείς δεν θα πιστέψει ότι η χώρα με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμένο μπορεί να επιστρέψει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης.
Ετοιμάζεται ο Τσκαλωτος να πάει σε Ασία σε επενδυτές. Τι ακριβώς να τους πει; Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο, κανέναν οδικό χάρτη... Χρειάζεται η χώρα πολιτική αλλαγή, πολιτικό restart», πρόσθεσε.

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης πετυχαίνει «limit up» ανευθυνότητας

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, το πρωθυπουργικό γραφείο κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη και τους συνοδοιπόρους του ότι «δεν βάζουν μυαλό» και πως «για μία ακόμη φορά επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη». Το Μαξίμου, υποστηρίζει ότι το μόνο που πετυχαίνει ο κ. Μητσοτάκης «είναι "limit up" ανευθυνότητας».
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "διαψεύσθηκαν για τον κόφτη που δήθεν θα ενεργοποιούνταν, για τις αξιολογήσεις που δήθεν δε θα έκλειναν, για τα μνημόνια που δήθεν δε θα τελείωναν και για το χρέος, που δήθεν δε θα ρυθμιζόταν".

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζει πως "τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη", για να καταλήξει: "Το μόνο που πετυχαίνει είναι limit up ανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα