Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019  08:20:59

Κακοδιαχείριση ερευνούν οι εισαγγελείς στα κονδύλια για τους πρόσφυγες

Στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκεται η καταγγελλόμενη κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην Ελλάδα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", παρήγγειλε στην επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Την παρέμβαση της κ. Δημητρίου προκάλεσαν οι καταγγελίες του αντιστράτηγου ε.α. και επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Ηλιόπουλου, ο οποίος σημειωτέον διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και στον Έβρο. Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη κακοδιαχείριση κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό –συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΘΑ– όσο και από τις ΜΚΟ που διαχειρίζονται τους κοινοτικούς πόρους. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας διέψευσε τις καταγγελίες προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη αλλά... και την αποπομπή του κ. Ηλιόπουλου.

Τo αποκαλυπτικό άρθρο μας για Εβρο-Πρόσφυγες

Πέντε ημέρες ενωρίτερα, την περασμένη Παρασκευή, αποκαλύπταμε την τακτική της Τουρκίας να επιτρέπει δόλια και ύπουλα την ροή χιλιάδων μεταναστών και πολιτικών προσφύγων από τον Έβρο πλέον και όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου. Μόλις την περασμένη Τρίτη άρχισαν τα εκτενή-αφυπνιστικά δημοσιεύματα για το μείζον και ανησυχητικό θέμα αυτό, με επιβεβαίωση της αμήχανης στάσης τη Κυβέρνησης στο όλο θέμα.

«..Σουρωτήρι κατάντησαν τα εθνικά μας σύνορα στη Θράκη. Έφτασαν τους... 12.000 μέχρι τώρα οι λαθρομετανάστες του 2018 στον Έβρου. Ολο το 2017 έφτασαν τους 5.500.

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 23:49

Παραδοχή Βίτσα: Οι ροές μεταναστών έχουν διπλασιαστεί. Δεν αποκλείει να χειροτερέψουν τα πράγματα με μεγαλύτερες παράνομες εισόδους.

Παρανομίες και μαζικές είσοδοι μεγαλύτερες από τα περισσότερα παράλια της Μικράς Ασίας. Εκεί από τη θάλασσα του Αιγαίου και τα νησιά, εδώ στη Θράκη από την Ανατολική Τουρκία και μέσω Έβρου στη δική μας Δυτική Θράκη. (και κάποτε από τη Βουλγαρία). Τέραστιος, ανησυχητικός αριθμός μαζικών εισόδων. Ηδη τα νούμερα έχουν γίνει αποκαλυπτικά και ανησυχητικά από τον Έβρο το 2017 πέρασαν 5.500 άνθρωποι και το 2018 έχουν ήδη περάσει περίπου 12.000, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υπερδιπλασιασμός.

Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής απέφυγε σήμερα να τοποθετηθεί για την απόφασή του να αποπέμψει τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου μετά τις δημόσιες καταγγελίες του δεύτερου για «εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων».
Εντύπωση βέβαια προκαλεί και το γεγονός ότι ο ερωτών Χάρης Θεοχάρης απέφυγε επίσης να του θέσει το επίμαχο ζήτημα εάν και το θέμα της επίκαιρης ερώτησής του ήταν για την όξυνση του προσφυγικού προβλήματος στην Λέσβο.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά καθώς στη Σάμο το ΚΥΤ που θα δημιουργηθεί θα αντικαταστήσει επί της ουσίας το ΚΥΤ που θα κλείσει. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς όπως είπε οι ροές από τον Έβρο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. «Ενδεικτικά σας λέω ότι το 2016 πέρασαν 3.330 άνθρωποι, το 2017, 5.500 άνθρωποι και το 2018 έχουν ήδη περάσει περίπου 12.000 ως τώρα» είπε ο υπουργός.

Την άμεση σύγκληση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την εξέταση των καταγγελιών κακοδιαχείρισης κονδυλίων για το μεταναστευτικό ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου επιχειρεί με εκφοβισμούς να αποτρέψει την δημοσιοποίηση των σκανδαλωδών στοιχείων.

Σε επιστολή του βουλευτή της ΔΗΣΥ Θεόδωρου Παπαθεοδώρου προς τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής Αντώνη Συρίγο επισημαίνεται πως «Οι δημόσιες καταγγελίες του Διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου για «εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων, τόσο από τον εμπλεκόμενο κρατικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠ.ΕΘ.Α., όσο και από Μ.Κ.Ο. που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους» εγείρουν ένα μείζον θέμα κινδύνου συγκάλυψης του σκανδάλου στο προσφυγικό. Υπενθυμίζω ότι μετά τις καταγγελίες, ο κ. Ηλιόπουλος πάφθηκε των καθηκόντων του με απόφαση του Υπουργού κ. Βίτσα και ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση των σκανδάλων.

Πρόκειται για τον τρίτο Διευθυντή που παύεται, αντικαθίσταται ή παραιτείται από την εν λόγω θέση (Α. Καραγγελή, Π. Νίκας, Α. Ηλιόπουλος) τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ σε παραίτηση οδηγήθηκαν προηγουμένως οι Γεν. Γραμματείς Υποδοχής κ.κ. Οδ. Βουδούρης και Τ. Σαλτερής, ο πρώτος εξ αυτών με καταγγελίες περί σκανδάλων στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό».

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, προφανώς, δεν κρίνουμε ότι είναι επαρκείς οι απαντήσεις του Υπουργού κ. Βίτσα, ούτε μπορούμε να ανεχθούμε την επιχείρηση απαξίωσης και εκφοβισμού όσων τόλμησαν να προβούν σε αυτές τις καταγγελίες. Η διερεύνηση τους σε ποινικό επίπεδο είναι πλέον ζήτημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά σε πολιτικό επίπεδο είναι ζήτημα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής» συνεχίζει η επιστολή και υπογραμμίζεται «Με την παρούσα σας ζητώ να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και να καλέσει σε ακρόαση τον κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου πρ. Διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να έχουν οι Βουλευτές τη δυνατότητα άμεσης γνώσης των καταγγελιών και υποβολής ερωτήσεων. Δεδομένης της νοσηρής κατάστασης που διαμορφώνεται από τον κίνδυνο συγκάλυψης του σκανδάλου στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό και της ανθρωπιστικής κρίσης που επικρατεί στα ΚΥΤ, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Επιτροπής να αντιδράσει άμεσα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα