Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:29:52

Υφεση στις ΗΠΑ «βλέπει» η JPMorgan σε δύο χρόνια

Το 18% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Ενωσης Οικονομολόγων Επιχειρήσεων (ΝΑΒΕ) εκτιμά πως το 2020 θα υπάρξει σημαντική πτώση στη Wall Street.


Υπάρχουν πιθανότητες 60% η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση το 2020, σύμφωνα με μοντέλο που έχει αναπτύξει η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase & Co. Παρόμοια άποψη έχουν αναλυτές και της Rabobank, ενώ τα δύο τρίτα των οικονομολόγων αμερικανικών επιχειρήσεων προέβλεψε προ ημερών πως υπάρχουν 56% πιθανότητες για εκδήλωση ύφεσης στις ΗΠΑ το 2020. Σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιεί η JPMorgan, οι πιθανότητες για εκδήλωση ύφεσης εντός ενός έτους είναι σχεδόν 28% και αυξάνονται σε περισσότερο από 60% σε δύο χρόνια από σήμερα.

Τον τρίτο χρόνο η ύφεση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν αποδειχτεί ακριβές το μοντέλο, διότι οι πιθανότητες αυξάνονται στο 80%. Η πρόβλεψη είναι σημαντικά πιο απαισιόδοξη από την πρόβλεψη της περιφερειακής Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία οι πιθανότητες για εκδήλωση ύφεσης εντός ενός έτους είναι 14,5%.

Η συζήτηση περί της επόμενης ύφεσης που θα πλήξει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει «ανάψει» τους τελευταίους μήνες καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία όπως προειδοποίησε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα και η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος δανεισμού εταιρειών και ιδιωτών και να περιορίζονται η κερδοφορία και η κατανάλωση.

Επιπλέον η αμερικανική οικονομία επεκτείνεται συνεχώς από τον Μάρτιο του 2009 ή κατά 115 μήνες, ενώ ο μέσος οικονομικός της κύκλος μετά το 1945 διαρκεί 58 μήνες, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών (NBER). Ο Λιν Γκρέιαμ Τέιλορ, αναλυτής της Rabobank, δήλωσε χθες στο CNBC πως «τελικά η Fed θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση... τα επόμενα δύο χρόνια» μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Το ίδιο πιστεύουν και τα δύο τρίτα των οικονομολόγων αμερικανικών επιχειρήσεων που προέβλεψαν σε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Ενωσης Οικονομολόγων Επιχειρήσεων (ΝΑΒΕ) πως η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση μέχρι το τέλος του 2020. Το 10% τω ερωτηθέντων προέβλεψε πως η ύφεση θα αρχίσει το 2019, το 56% προβλέπει το 2020 και το 33% απάντησε το 2021 ή αργότερα. Ως βασική αιτία για την πρόκληση ύφεσης το 41% των ερωτηθέντων οικονομολόγων προσδιορίζει τις εντάσεις στο εμπόριο και το 18% την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, ενώ το 18% θεωρεί πως θα είναι σημαντική η πτώση του χρηματιστηρίου.

Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν υπερβολική την απειλή εκδήλωσης οικονομικής ύφεσης μέχρι το 2020. Πρώτοι και καλύτεροι είναι φυσικά οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι προβλέπουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, τον Δεκέμβριο του 2018, τρεις το 2019 και μία το 2020. Σήμερα τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ είναι 2% με 2,25% και στόχος της Fed είναι να τα αυξήσει σταδιακά – χωρίς φυσικά να προκαλέσει ύφεση στην αμερικανική οικονομία, κάτι όμως που έχει πετύχει ελάχιστες φορές στην ιστορία της.

O Ντάριο Πέρκινς, αναλυτής της TS Lombard, λέει πως πρέπει να ισχύουν τέσσερις προϋποθέσεις ώστε να εκδηλωθεί ύφεση: Επιτάχυνση του πληθωρισμού, μείωση της εταιρικής κερδοφορίας, περιοριστική νομισματική πολιτική και μακροοικονομικές ανισορροπίες (όπως φούσκα σε κάποια σημαντική αγορά). Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο 2,9%, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις από την αύξηση των μισθών είναι ελάχιστες. Η αύξηση μισθών θα μπορούσε να περιορίσει την εταιρική κερδοφορία, ωστόσο ο Πέρκινς υπολογίζει πως έχει αντισταθμιστεί από αύξηση της παραγωγικότητας οπότε δεν υπάρχει περιορισμός της κερδοφορίας.

Τα επιτόκια δανεισμού της Fed εξακολουθούν να είναι χαμηλά και το ίδιο θα ισχύει και στα τέλη του 2019, αν έχουν διαμορφωθεί στο 3% με 3,25%. Απομένει η αξία διαφόρων περιουσιακών στοιχείων, με την τιμή των αμερικανικών μετοχών να έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε και το εταιρικό χρέος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline