Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:59:49

Ψυχρολουσία από Ρέγκλινγκ, που επιμένει: «Θα υπάρξουν ορισμένες νέες περικοπές στις παλαιές συντάξεις», κύριες και επικουρικές. Παρά τους πανηγυρισμούς Μαξίμου ότι εγκρίθηκε αναλλοίωτος Προϋπολογισμός 2019, χωρίς νέα περικοπή από 1.1.2019. Κύριο

«Δεν έχουμε περιθώριο για πλήρη αναστολή περικοπής των συντάξεων». Σενάρια ότι εξετάζεται η μη περικοπή με εφαρμογή του αφορολόγητου ένα χρόνο νωρίτερα (το 2019) ή με μείωση των αντίμετρων-κοινωνικών παροχών που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ για τον Δεκέμβριο.

«Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί», επέμεινε χθες ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές συντάξεων αλλά μικρότερες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί.

Η «Κ» πριν από εβδομάδες είχε περιγράψει τα σχετικά σενάρια που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες, παρά τους πανηγυρισμους της Κυβέρνησης ότι εγκρίθηκε ο νέος Προυπολογισμός με παράλληλη έγκριση να μη γίνουν καθόλου περικοπές σε όλες τις παλαιές συντάξεις, κύριες και επικουρικές..

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, καθώς έχουν τα ίδια προβλήματα που είχε η Ελλάδα πριν 10 χρόνια. «Δεν χρειάζεται πανικός» είπε και πρόσθεσε πως η Ιταλία δεν είναι η επόμενη Ελλάδα. Η Ιταλία τόνισε ότι έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ενώ μεγάλο μέρος του ιταλικού χρέους χρηματοδοτείται από την χώρα.

Σε ερώτηση για το πότε θα συμβούλευε την Ελλάδα να βγει στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έχουμε προσφέρει και τεχνική βοήθεια αλλά στο τέλος είναι δική τους απόφαση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βγουν στις αγορές για δύο χρόνια, υπάρχει χρόνος» και τόνισε ότι μπορούν να δουν πως αναπτύσσονται οι αγορές. Αυτή την στιγμή τα επιτόκια είναι υψηλότερα από ότι πριν από μερικά χρόνια και αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία. «Είναι αρκετά επαγγελματίες» είπε ο κ. Ρέγκλνγκ για τον ΟΔΔΗΧ προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline