Σάββατο 20 Ιουλίου 2019  23:36:32

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας τα ξαναστρίβει για τα αναδρομικά στις συντάξεις: «Όλα θα κριθούν όχι από τις αιτήσεις αλλά μόνο από τη νέα απόφαση από το ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου». Οι 280.000 που θα πάρουν το Δεκέμβριο. Κύριο

Με τον μισθό του Δεκεμβρίου, περίπου 280.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους και τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του λέει ότι θα είναι μια νέα, μελλοντική, απόφαση του ΣτΕ αυτή που θα κρίνει τα αναδρομικά στις συντάξεις και όχι οι αιτήσεις πού κάλεσε να υποβάλλουν το ίδιο το υπουργείο Εργασίας , μετά μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις δικαίωσης ολόκληρων κατηγοριών. Ηδη τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε οκτώ κατηγορίες Ειδικών Μισθολογίων( δικαστικοί, καθηγητές ΑΕΙ, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί , στρατιωτικοί, αστυνομικοί κλπ) ύψους...1,2 δις ευρώ. 

Όπως λέει ο Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Έθνος" τα αναδρομικά στις συντάξεις είναι ένα θέμα το οποίο θα κρίνει το ΣτΕ και η κυβέρνηση, τότε, θα εφαρμόσει την απόφαση αυτή για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα όπως τονίζει από το εάν έχουν υποβάλει αίτηση ή αγωγή.

Όπως λέει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης "Δεν συνηθίζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας να συγκρούεται με τον εαυτό του. Κι κρίνοντας πλέον τις αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που παραβίασαν τη δεσμευτική απόφασή του ότι δεν επιτρέπεται η επιδίκαση οποιουδήποτε ποσού για την προ του έτους 2015 περίοδο θα δώσει ξανά την οριστική δεσμευτική για όλους λύση ως προς το εάν μπορεί να είναι αναδρομική η ισχύς των δικαστικών αποφάσεων για το θέμα αυτό. Πρόκειται για μια νέα δίκη. Από την εκ νέου απόφαση του ΣτΕ θα εξαρτηθεί η τύχη των νέων αγωγών".

Όπως επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος "η κατάθεση αίτησης στον ΕΦΚΑ δίνει σε όλους το δικαίωμα να ασκήσουν αργότερα αγωγές", ωστόσο όπως διευκρινίζει "ακόμα κι αν δεν έχουν καταθέσει αίτηση ή αγωγή" η κυβέρνηση θα εφαρμόσει για όλους την νέα απόφαση.

Ειδικά μισθολόγια : Τον Δεκέμβριο τα αναδρομικά
Με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ - Στη βουλή το νομοσχέδιο

Με τον μισθό του Δεκεμβρίου, περίπου 280.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους και τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ξεκλειδώνει την επιστροφή των αναδρομικών στους εργαζομένους των ειδικών μισθολογίων παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή εντός της εβδομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει άμεσα προκειμένου να τρέξουν γρήγορα οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα καθορίζεται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες για την επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους.
Η κυβέρνηση ανοίγει το πουγκί του προϋπολογισμού και αρχίζει να μοιράζει χρήμα με το βλέμμα στις κάλπες ξεκινώντας από όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους τον Αύγουστο του 2012.

Ποσό 1,2 δισ. ευρώ

Τα αναδρομικά που θα επιστραφούν ανέρχονται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται σε καθαρή βάση στα 800 εκατ. ευρώ και βαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό (κονδύλι υπό κατανομή). Η μερίδα του λέοντος – περίπου 500 εκατ. ευρώ – πηγαίνει στους ένστολους.

Τα ποσά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από 1.400 ευρώ και υπερβαίνουν ακόμα και τα 20.000 ευρώ με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

Η περίοδος για την οποία θα καταβληθούν τα ποσά διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο αλλά και με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν καθεμία από αυτές. Αν και στο νομοσχέδιο δεν ορίζεται ο χρόνος επιστροφής των ποσών, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δρομολογήσει την καταβολή τους με τον μισθό του Δεκεμβρίου που θα καταβληθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα