Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  13:40:32

Μετά τα 14 αεροδρόμια στην γερμανική FRAPORT, δεύτερο κύμα ιδιωτικοποιήσεων των υπόλοιπων 23 σε όλη την Ελλάδα. Ποιος είναι ο νέος κατάλογος. Κύριο

Στη γραμμή του υπουργού Μεταφορών- Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και ο Φώτης Κουβέλης (ΥΠΕΝ) για εκχώρηση νέων λιμανιών και μαρινών.

Δεύτερο κύμα παραχωρήσεων αεροδρομίων σε ιδιώτες προετοιμάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου «υπερταμείου» που ανέλαβε την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.Και σε λιμάνια και μαρίνες επίσης. Μετά από σύμφωνη γνώμη και με επικουρική συνεργασία μ ε τα αρμόδια Υπουργεία και Υπουργούς κκ Σπίρτζη και Κουβέλη.

Ηδη έχουν παραχωρηθεί στη γερμανική εταιρεία τα 14 αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Χανίων, Κω, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Ρόδου, Καβάλας, Μυκόνου, Λέσβου.

Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών, προωθείται η κατάρτιση από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης» για τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που δεν παραχωρήθηκαν στη Fraport, εξετάζοντας δύο σενάρια:

• Της άμεσης μακροχρόνιας παραχώρησης σε ιδιώτες.
• Της ανάπτυξης των αερολιμένων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Νέας Αγχιάλου, Καλαμάτας, Αραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελλόριζου.

Στόχος είναι τα 23 αεροδρόμια – εξακολουθεί να τα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας – να εκσυγχρονιστούν με ένα διαφορετικό μοντέλο σε σχέση με αυτό της 40ετούς παραχώρησης στη Fraport, που ακολουθήθηκε για τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια. Μάλιστα, φαίνεται να προκρίνεται η λύση των ΣΔΙΤ, που είναι πιο κοντά στο μοντέλο διαχείρισης του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με αεροπορικές πηγές, για έξι από τα 23 αεροδρόμια και συγκεκριμένα για τα αεροδρόμια Πάρου, Καλαμάτας, Χίου, Νάξου, Μήλου και Σητείας και κυρίως για τα τρία πρώτα, καταγράφεται ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα περιφερειακά λιμάνια, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθήνας (πώληση του 30%), εμβληματικά ακίνητα και μαρίνες αποτελούν τις προτεραιότητες των αποκρατικοποιήσεων για το 2019, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Αρη Ξενόφο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline