Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:19:19

Όλο και περισσότερες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν όσους προσφεύγουν για τα αναδρομικά, που τους οφείλονται. Τρεις νέες ακόμα, που δικαιώνουν συνταξιούχους. Από σήμερα μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις. Κύριο

Το κίνημα πίεσης από την Κοινωνία αλλά και τα Δικαστήρια διαρκώς εντείνεται. Οι νέες, τελεσίδικες αποφάσεις, που δικαιώνουν συνταξιούχους.

Από σήμερα οι 350.000 περίπου αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και άλλα ασφαλιστικά Ταμεία για να χορηγηθούν τα λεγόμενα «αναδρομικά», δηλαδή οι περικοπές από το 2012 και άλλες πριν ή μετά το 2015, θα γίνουν πολλές δεκάδες χιλιάδες καθημερινά. Υπολογίζεται ότι σύντομα θα φτάσουν τις 500.000..Θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά πλέον και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα γίνονται δεκτές οι έγγραφες αιτήσεις, όπως ανακοινώθηκε.

Μέσα σε ένα μπαράζ αντιφατικών και συχνότερα αποθαρρυντικών δηλώσεων από την Κυβέρνηση παρακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν κάνει ή όχι αίτηση για τα αναδρομικά, τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Και παράλληλα, ακούν τα στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν πότε για τα χρήματα που μπορούν να διεκδικήσουν και πότε να μην έχουν ελπίδες. Ομως, καθημερινές είναι οι αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν πολίτες προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση καθώς η κυβέρνηση μιλά για αναδρομικά μόνο μετά το 2015 ενώ οι δικαστές κάνουν λόγο και για τις περικοπές προ του 2013.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ε.Τ., ο ΕΦΚΑ είχε καταθέσει έφεση σε απόφαση για αναδρομικά σε συνταξιούχους που τους περικόπηκε το εισόδημα από το 2013 έως και σήμερα και έχασε το δικαστήριο. Ετσι, δεν υπάρχει μόνο μία πρωτόδικη απόφαση για δικαιούχους του ΝΑΤ αλλά και απόφαση σε δεύτερο βαθμό ενώ την ίδια στιγμή τα δικαστήρια επιστρέφουν και μειώσεις, πέρα από εκείνες που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, υπάρχουν ήδη τρεις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες, επί της ουσίας, δημιουργούν ανατροπές και νέα δεδομένα.

==Η πρώτη απόφαση (1296/2018) ελήφθη από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και με αυτή το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απορρίπτει την έφεση που είχε ασκήσει ο ΕΦΚΑ κατά πρωτόδικης απόφασης, η οποία δικαίωνε συνταξιούχους του ΝΑΤ. Οι τελευταίοι ζητούσαν να τους επιστραφούν αναδρομικά από μειώσεις που είχαν προκύψει με το Ν. 4093 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και τα δώρα που τους είχαν επίσης περικοπεί.

===Η δεύτερη απόφαση (1840/2018) ελήφθη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και έρχεται να κάνει το εξής πρωτόγνωρο: Για πρώτη φορά πρωτοβάθμιο δικαστήριο ακυρώνει την περικοπή 7% που είχε επιβληθεί στις συντάξεις του ΝΑΤ από 01/01/2012 για την προστασία των αποθεματικών του Ταμείου, όχι με νόμο, αλλά με υπουργική απόφαση.

===Η τρίτη απόφαση (17563/2018) έρχεται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία δικαιώνει – και μάλιστα με αναδρομική ισχύ – μαζική αγωγή που είχαν υποβάλει συνταξιούχοι του ΤΑΠ – ΟΤΕ για περικοπές που είχαν υποστεί στις συντάξιμες απολαβές τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline