Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:22:00

Πορεία μεταρρυθμίσεων, πολιτικό ρίσκο και τράπεζες ανησυχούν τους επενδυτές

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δύο γύρους συναντήσεων με συνολικά 45 επενδυτές, στο πλαίσιο του 20ού ετήσιου συνεδρίου Invest in Greece της Capital Link, στη Ν. Υόρκη.

Με μεγάλη επιφυλακτικότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει η πλειονότητα των διεθνών επενδυτών την Ελλάδα, παρά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης πριν από 100 (και κάτι) ημέρες. Αυτό φάνηκε κατά τις συναντήσεις που είχαν στη Ν. Υόρκη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και σε επαφές που έγιναν με τραπεζίτες και υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο του 20ού ετήσιου συνεδρίου Invest in Greece της Capital Link, το οποίο κάθε χρόνο αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και της Ελλάδας.

Η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν πολύ μεγάλη, όπως σημειώνουν πηγές της «Κ» και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα αλλά και αυξημένος προβληματισμός. Τα ξένα funds, αν και βλέπουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και η χώρα γυρνάει σελίδα ύστερα από τρία προγράμματα διάσωσης, αναγνωρίζουν επίσης πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις προκλήσεις: 1) το πολιτικό ρίσκο ενόψει των γενικών εκλογών του 2019, 2) ο κίνδυνος μη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και 3) πολλά ερωτήματα γύρω από τις τράπεζες.

Οι εκλογές

Ο κ. Τσακαλώτος είχε δύο γύρους συναντήσεων με συνολικά 45 επενδυτές και δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για το πολιτικό τοπίο, την οικονομία αλλά και την νούμερο ένα ανησυχία των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οπως επισημαίνουν πηγές της «Κ», τα ξένα funds εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο ποια θα είναι η πορεία της Ελλάδας κάτω από τα διάφορα εκλογικά σενάρια, με τον πολιτικό κίνδυνο της χώρας να αποτελεί έναν από τους σημαντικούς οδηγούς της επενδυτικής τους στρατηγικής το 2019. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Κ» διαχειριστής κεφαλαίων αμερικανικού fund, «αυτό το οποίο ζητάμε αυτή τη στιγμή να μάθουμε είναι τις εξελίξεις γύρω από τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών».

Ενα άλλο σημείο στο οποίο εστίασαν την προσοχή τους οι επενδυτές είναι κατά πόσον η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα θα μπορέσει να συνεχιστεί. Στις επαφές που είχαν με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και με ανώτατα στελέχη ελληνικών εταιρειών και τραπεζών, τα funds επεσήμαναν πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και πρόοδος στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό αποτελεί σημαντικό κομμάτι του προβληματισμού των επενδυτών, οι οποίοι, αν και αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, φοβούνται ωστόσο πιθανή «οπισθοχώρηση» σε αυτούς τους καίριους για την ανάκαμψη της οικονομίας τομείς.

Τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν για τους επενδυτές τεράστια εστία ανησυχίας. Οι Ελληνες τραπεζίτες έδωσαν μέσα από τις ομιλίες τους μία νότα αισιοδοξίας γύρω από αυτό το ζήτημα, επισημαίνοντας πως σε δύο χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, ωστόσο η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες γύρω από τις προτεινόμενες λύσεις (σχέδιο ΤτΕ και ΤΧΣ).

Οπως σημείωσε σε πάνελ του συνεδρίου ο Ζουλιέν Πετί, γενικός διευθυντής της Goldman Sachs, «τα τελευταία τρία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων προκλήσεων του κλάδου, ωστόσο διαπραγματεύονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Ενώ οι τράπεζες διαχειρίζονται τα NPEs, προτεραιότητα πρέπει να είναι να τους δοθούν περαιτέρω μέσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί από το παρελθόν. Μόνο αυτό θα τους επιτρέψει να στρέψουν την προσοχή τους στην υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline