Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020  11:07:38

Το μπαράζ πλειστηριασμών το 2019, θα πλήξει και χιλιάδες μικρομεσαίους οφειλέτες Τραπεζών και ιδιοκτήτες. Πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό και την τριανδρία Τσακαλώτου-Φλαμπουράρη- Δραγασάκη. Κύριο

Στο «σφυρί» ακόμη και ακίνητα χαμηλότερης αξίας από τα οριζόμενα του νόμου Κατσέλη.

Ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί περισσότεροι από 4.000 και τα σχέδια των τραπεζών για να βγουν οι στόχοι προβλέπουν 30.000 πλειστηριασμούς στη διάρκεια του έτους

«Κολασμένο» αναμένεται να είναι το 2019 καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών θα πάρει... φωτιά.

Το 2018 ολοκληρώθηκαν περισσότεροι από 17.000 πλειστηριασμοί, με τα ακίνητα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Πάνω από 16.300 ακίνητα όλων των ειδών (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, ξενοδοχεία, αγροτεμάχια, οικόπεδα κ.λπ.) βγήκαν στο σφυρί. Βέβαια, οκτώ στα δέκα ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί περισσότεροι από 4.000 και τα σχέδια των τραπεζών για να βγουν οι στόχοι προβλέπουν 30.000 πλειστηριασμούς στη διάρκεια του έτους.
Το τοπίο σχετικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας πρόκειται να αλλάξει επί το δυσχερέστερο και λόγω των αλλαγών που αναμένονται στα όρια ένταξης στον νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου.

Ο ισχύων νόμος έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, όμως με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συμφωνήθηκε δίμηνη παράταση πριν από τη μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών.

Τα νέα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας θα είναι μειωμένα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες για την «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις προστατευτικές διατάξεις.

Οι δανειστές και οι τράπεζες πιέζουν για μείωση της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τον νόμο κοντά στα 100.000 ευρώ από 180.000 που είναι σήμερα, με την κυβέρνηση να πιέζει για όσο μικρότερη μείωσή της. Πάνω από το όριο της αξίας που θα επιλεγεί δεν θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ο δανειολήπτης θα είναι εκτεθειμένος στον πλειστηριασμό.

Όπως αναφέρει ο Μικροοοικονομικός της εφημερίδας τα ΝΕΑ, όταν ρωτήθηκε τραπεζίτης αν θα έχουμε και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας τα επόμενα χρόνια, από την απάντηση που ήταν φουλ στα μισόλογα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Το θέμα είναι, είπε, να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους αυτούς οι οποίοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, έστω κουρεμένες, δεν το έκαναν διότι υπήρχε ένα τέτοιο πλαίσιο προστασίας που δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline