Τρίτη 20 Αυγούστου 2019  06:20:08

Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο με σκοπό νέα, μεγαλύτερη φορολογία ψεύτικου πλούτου τύπου ΕΝΦΙΑ: κοσμήματα, παλαιά τιμαλφή, πίνακες, σερβίτσια παλαιά έπιπλα, ομόλογα, χαλιά και ποσά σε μετρητά. Μαζί δήθεν με ακίνητα, αεροπλάνα αυτοκίνητα, ελικόπτερα. Κύριο

Ένοχη γίνεται μόνο και μόνο η ιδιοκτησία τους και ας μην φέρνουν-όπως η ιδιοκατοίκηση- κανένα εισόδημα.

Η Κυβέρνηση της αδίστακτης φορολογίας, με απίθανες επινοήσεις προχωράει αμετανόητα, αδίστακτα, αποτυχημένα. Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, με σκοπό όχι μόνο τον μελλοντικό έλεγχο της ανάκτησης νέας περιουσίας αλλά και την νέου τύπου φορολόγηση της κινητής περιουσίας, σαν δεύτερο τύπο ΕΝΦΙΑ, δηλαδή σε ιδιοκτησία που δεν δίνει κανένα εισόδημα. Μπορεί από το ΥΠΟΙ να κάνουν διαψεύσεις ότι δεν έχουν άμεσα σκοπό φορολόγησης πινάκων, σερβίτσιων κλπ αλλά η επιλογή τους είναι μονόδρομος σε αυτή τη φορολογική κατεύθυνση.

Σε αυτό θα καταγράφεται όλη η κινητή, αλλά και η ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και θα μπορούν να πραγματοποιούνται διασταυρώσεις «on line» και εξπρές.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ελεγκτικές αρχές θα προσπαθήσουν να φτάσουν κοντά σε όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας από την Εφορία. Μόλις εντοπιστούν οι «φοροφυγάδες» θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι με πρόστιμα, αλλά και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα σπίτια, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Οπως παρουσιάστηκε και στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο, θα είναι τα εξής:

1. Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

2. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

3. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

4. Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.

5. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

6. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

7. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

8. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

9. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα