Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:48:14

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει με απαισιοδοξία : Χαμένοι οι επόμενοι μήνες για την ελληνική οικονομία. Διάψευση στις υποσχέσεις Τσίπρα- Κυβέρνησης. Παράλληλη απαισιοδοξία με εκείνη του 80% των πολιτών. Κύριο

Και επί ΣΥΡΙΖΑ πρώτη παγκοσμίως η Ελλάδα στη φορολογική επιβάρυνση, επιχειρήσεων και πολιτών.

Στις εντελώς κατεύθυνση με τις διαβεβαιώσεις Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης για τις προοπτικές της οικονομίας μέσα στο 2019. Πτωτικές τάσεις στην ελληνική οικονομία βλέπει με βεβαιότητα ο ΟΟΣΑ για το επόμενο εννεάμηνο, ενώ ταυτόχρονα κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Από την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, φαίνεται ότι η φορολογία παραμένει βαριά και μη ανταγωνιστική εξαιτίας των υψηλών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζονται περισσότερα έσοδα από τις άλλες χώρες (ή του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών) που διατηρούν χαμηλότερους συντελεστές. Οπως αναφέρεται, μεταξύ 2000 και 2018 σε 76 χώρες έγιναν μειώσεις συντελεστών, σε 12 χώρες ο συντελεστής παρέμεινε σταθερός και σε 6 πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των χωρών στις οποίες μειώθηκαν οι συντελεστές αλλά αντίθετα στις χώρες που αυξήθηκαν οι συντελεστές και συγκεκριμένα από το 24% στο 29%, τη στιγμή μάλιστα που ο μέσος συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 21,4%.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις, για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος και αφορούν τα κέρδη του 2018, θα φορολογηθούν με συντελεστή 29%.
Στις χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις την περίοδο 2000-2018 περιλαμβάνονται η Ανδόρα και η Χιλή (κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες). Αντίθετα, μεταξύ 2000 και το 2018, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Νήσος Μαν και η Παραγουάη μείωσαν τους φορολογικούς τους συντελεστές κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο.

ΟΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ειδικότερα «καμπανάκι ανησυχίας» για την πορεία της οικονομίας στους επόμενους προεκλογικούς χτυπάει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος για ακόμη μια φορά κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις

Στην έκθεση ο ΟΟΣΑ , η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της λίστας των χωρών με την υψηλότερη φορολογία στις επιχειρήσεις.
Στη λίστα περιλαμβάνονται οι φορολογικοί συντελεστές 76 χωρών, για το διάστημα 2000-2018, με την Ελλάδα να «σκαρφαλώνει» στην κορυφή λόγω της αύξησης στη φορολογία επιχειρήσεων από 24% σε 29%.

Ο μέσος όρος για τα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ είναι το 21,4%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Έκθεση Revenue Statistics 1965-2017, η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην δεκαετία 2007-2017, διπλάσια σχεδόν από την 2η κατά σειρά χώρα (Μεξικό). Οι φόροι όμως ανέβαιναν αντί να μειώνονται και στη διετία 2016-2017 καθώς η Ελλάδα ήταν 7η κατά σειρά σε αυξήσεις φόρων στον κόσμο.

Ο Οργανισμός χαρακτηρίζει ως μεγάλο «βαρίδι» για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τη φορολογία που επιβάλλεται στην Ελλάδα.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ, που έχει τίτλο «επιβεβαιωμένα σημάδια κάμψης του momentum της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες», γίνεται πρόβλεψη για επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας το προσεχές εννεάμηνο.

Ο Οργανισμός βασίζει τα -ανησυχητικά- συμπεράσματά του στους σύνθετους δείκτες που φανερώνουν τις τάσεις οικονομιών όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας για τα επόμενα εννέα χρόνια.

Tα Δυσοίωνα μηνύματα για τους επόμενους μήνες

Παράλληλα, αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις προοπτικές της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Πρόβλεψη, η οποία συνδυάζεται με τα απαισιόδοξα συναισθήματα των πολιτών στις δημοσκοπήσεις, για τις εξελίξεις στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την αγορά. Ποσοστά πολύ υψηλά, κατά 80% συνήθως. Ιδιαίτερα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει επικεφαλής αυτούς μήνες αυτούς έως το ερχόμενο Αύγουστο, του 2019.

Ειδικότερα, με τίτλο «επιβεβαιωμένα σημάδια κάμψης του momentum της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες», ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι οι σύνθετοι δείκτες (Composite Leading Indicators), που αποτυπώνουν τις τάσεις των επόμενων έξι έως εννέα μηνών, δείχνουν επιβράδυνση των οικονομιών των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας. Για την Ελλάδα ο οργανισμός καταγράφει πτωτική πορεία της οικονομίας από τον Μάιο του 2018 και η οποία συνεχίζεται μέχρι και τον Νοέμβριο, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η τελευταία μέτρηση.Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 98,42, σημειώνοντας πτώση 0,13 σε σχέση με τον Οκτώβριο, και 1,76 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.

-Σημειώνεται ότι οι πρόδρομοι δείκτες του ΟΟΣΑ έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τα πρώτα σημάδια μεταστροφής στην επιβράδυνση ή στην επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων που ιστορικά δείχνουν αλλαγές στην οικονομική δραστηριότητα.

Επιβράδυνση όμως της οικονομίας διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο αμερικανικός δείκτης υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα, στις 99,6 μονάδες, κάτω από το επίπεδο των 100 μονάδων που σηματοδοτεί σταθεροποίηση. Αντιθέτως, ο κινεζικός δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς στο 98,8 σε μια ένδειξη ότι η επιβράδυνση ίσως να φτάνει στο τέλος της. Για την Ευρωζώνη ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 100 μονάδες για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με τους αναλυτές να τονίζουν πως η νομισματική ένωση θα συνεχίσει την καθοδική πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στη Γερμανία και στη Γαλλία ο δείκτης κινείται πτωτικά κάτω από τις 100 μονάδες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline