Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  02:13:46

Ο ΣΕΒ πρότεινε καθόλου, οι Θεσμοί 5%, η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου 10%. Γενναιόδωρος ο Α.Τσίπρας έδωσε κοντά στο 11% αύξηση, στα 650 ευρώ να πληρώνουν οι εργοδότες τον κατώτατο μισθό. Προς κατάργηση ο υποκατώτατος των 350-400 ευρώ. Κύριο

Η Αντιπολίτευση ομιλεί για «παροχολογίας το ανάγνωσμα».

Αύξηση κατά 10,9%, πάνω και από τις προβλέψεις κα τις πληροφορίες που μιλούσαν για αύξηση κοντά στο 7-8%, ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορικό βήμα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών, καλώντας το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586 ευρώ, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ». Ο κ. Τσιπρας υποστήριξε σχετικά με τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης ότι «αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού».

Παράλληλα, κατά την έναρξη της εισήγησής του αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για «ιστορικό και πολιτικό γεγονός που σηματοδοτεί πολλά.
Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονές μας, με τη Βόρεια Μακεδονία. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας στα Βαλκάνια. Αλλά και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων. Που είναι την ίδια στιγμή μια νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους».

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι σήμερα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πως η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος.

Όπως τόνισε, αυτή η εξέλιξη «αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στον διεθνή δανεισμό».
Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακούς, αλλά «με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline