Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:05:47

Χωρίς στοιχεία αλλά γενικώς ως ύποπτοι θα κληθούν τελικά να καταθέσουν για την υπόθεση NOVARTIS οι πρώην υπουργοί Υγείας Α. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς, Α. Λοβέρδος και ίσως Δ. Αβραμόπουλος. Πλήρης ο ευτελισμός του «σκανδάλου NOVARTIS». Κύριο

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες θα κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί, καθώς δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των ίδιων των «Δέκα» ή συνεργατών και συγγενών τους.

Ήδη νομικοί κύκλοι ομιλούν για κατάχρηση εξουσίας από την εισαγγελία Διαφθοράς χαρακτηρίζουν «μετέωρο βήμα τη Δικαιοσύνης» την πρωτοβουλία αυτή , που θα προκαλέσει ευρύτερες αντιδράσεις, μετά μάλιστα την απαλλακτική-αμήχανη απόφαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής που συνέστησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η αντιπολίτευση και όλοι οι θιγόμενοι πολιτικοί από τους δέκα συκοφαντηθέντες αδίκως μέχρι τώρα είναι έτοιμοι να καταγγείλουν τις νέες μεθοδεύσεις «τύπου Ρασπούτιν» να ασκηθούν διώξεις πριν τις εκλογές πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν βρέθηκαν καθόλου στοιχεία διακίνησης μαύρου χρήματος σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τον κυνική πρόθεση και «ας πάνε παρακάτω, στα δικαστήρια και ας αθωωθούν τελικά, μετά τις εκλογές..», όπως έχει ήδη καταγγείλει δημόσια η παραιτηθείσα πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου, εννοώντας συγκεκριμένες πολιτικές μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες

Ο χρόνος των κλήσεων σε πολιτικούς και πρωτίστως η στήριξη της αποδιδόμενης κατηγορίας για δωροδοκία με στοιχεία προερχόμενα από μάρτυρες και όχι από ανεύρεση χρημάτων, αποτελούν τα κομβικά σημεία στα οποία οι εισαγγελικές αρχές εστιάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις και είναι εκείνα που θα προκαλέσουν, όταν θα δρομολογηθούν οι διώξεις, πολιτική θύελλα. Κατά ορισμένες πληροφορίες σύντομα εντός 15 ημερών.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη που χειρίζεται τον φάκελο από τότε που επέστρεψε από τη Βουλή μετά το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφυδατωμένο πλήρως, εκτός του ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί, φέρεται έτοιμη για τις κλήσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, παρά την μη ανεύρεση χρημάτων σε λογαριασμούς τους ή σε λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων ή στενών συνεργατών.

Η εκκίνηση των εισαγγελικών αρχών για την αποστολή κλήσεων σε πολιτικούς –διότι πρώτα θα κληθούν ως ύποπτοι και εν συνεχεία θα ασκηθούν εις βάρος τους διώξεις– θα γίνει ενδεχομένως και την προσεχή εβδομάδα κατά την Ιωάννα Μανδρου, αν στο μεταξύ το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου (που η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει ως όργανο κομματικής σκοπιμότητας) αποστείλει το πόρισμά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα θα γίνεται αναλυτική αποτίμηση ευρημάτων σχετικά με το πώς διαμορφώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για συγκεκριμένα σκευάσματα της Novartis. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο πόρισμα θα γίνεται παράθεση στοιχείων για συγκεκριμένα σκευάσματα αλλά και για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους – για παράδειγμα από το 2010 μέχρι το 2013 ή και για άλλες.

Το στοιχείο αυτό θεωρείται, κατά πληροφορίες, εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς και με βάση το πόρισμα (πόρισμα Παπασπύρου, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται) η Εισαγγελία Διαφθοράς θα προσδιορίσει την χρονική περίοδο για την οποία πρώην υπουργοί –και όχι μόνον– θα κληθούν σε εξηγήσεις για την κατηγορία της δωροδοκίας.

Και ενώ οι διώξεις κατά πολιτικών για συγκεκριμένη περίοδο στην υπόθεση Novartis είναι πλέον θέμα χρόνου, εντός της Δικαιοσύνης συνεχίζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το δέον γενέσθαι, καθώς υπάρχουν διχογνωμίες για επιμέρους θέματα σε χειρισμούς της υπόθεσης, διχογνωμίες, όμως, που καταδεικνύουν τις δυσκολίες που παρουσιάζει η έρευνα, με δεδομένο πως δεν έχουν βρεθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, χρήματα σε λογαριασμούς ελεγχομένων πολιτικών. Η ανυπαρξία τέτοιων ευρημάτων αποδυναμώνει την ουσιαστική κατασκευή του εισαγγελικού πορίσματος, το οποίο ήδη γράφεται, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως χωρίς χρήματα και με μόνες τις μαρτυρικές καταθέσεις –όσο σημαντικές και να είναι– δεν είναι εύκολο να οικοδομηθεί η κατηγορία της δωροδοκίας για πολιτικούς που διετέλεσαν σε νευραλγικές θέσεις και κυβερνητικά πόστα.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι βασικότεροι μάρτυρες στην υπόθεση έχουν καταθέσει υπό το καθεστώς προστασίας, δηλαδή χωρίς να αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, προσδίδει σε αυτούς πρόσθετες υποψίες από την πλευρά των ελεγχομένων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τους έχουν καταγγείλει ως ψευδομάρτυρες ή «κατασκευασμένους».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline