Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:51:51

Πρώτη νίκη στα σημεία Δραγασάκη- Τραπεζών- Θεσμών για τη μειωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας, έναντι του «φιλολαϊκού-προεκλογικού» Αλ. Φλαμπουράκη. Οι κρυφές προτάσεις στις Βρυξέλλες. Κύριο

Ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη φέρεται να φτάνει μόνο στα 120.000 ευρώ ως όριο προστασίας.

Η κυβέρνηση έστειλε στους δανειστές στις Βρυξέλλες περίγραμμα πρότασης για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα οριστικοποιηθεί μετά την απογευματινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους τραπεζίτες - Ποιες προτάσεις περιλαμβάνονται - Πού επικεντρώνονται οι διαβουλεύσεις
Στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται πλέον προσχέδιο νόμου για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μαζί με ένα περίγραμμα, στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr.

Η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να προλάβει την έντονη κριτική που αναμενόταν να της ασκήσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο της εν εξελίξει συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, κρίσιμες πτυχές της πρότασης που στάλθηκε τελούν υπό διαμόρφωση και αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά την απογευματινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Το ενημερωτικό υπόμνημα αποτελεί μια κάποια πρώτη νίκη στα σημεία των Δραγασάκη- Τραπεζών- Θεσμών για τη μειωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας, έναντι του «φιλολαϊκού-προεκλογικού» Αλ Φλαμπουράρη, που ήθελε παράταση-διατήρηση των παλαιών ποσών στεγαστικής προστασίας από τις Τράπεζες έως τις 250.00 ευρώ..

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μαξιμαλιστικά κυβερνητικά σενάρια, που έβαζαν τον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις 250.000 ευρώ για όλους τους δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ και έκαναν λόγο ακόμα και για μονομερή νομοθέτηση (δηλαδή, χωρίς τη συμφωνία των τραπεζών και των ευρωπαϊκών θεσμών), φαίνεται να έχουν παραμεριστεί. Μειώνεται σημαντικά.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη-, μετά τις συμπληρώσεις Γ. Σταθάκη, που θα προβλέπει:

1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ

2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.

4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.

5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).

6. Μείωση επιτοκίου.

7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

Στο καυτό ζήτημα των «κόκκινων δανείων», η Μαρία Σπυράκη είπε πως «η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα, απέτυχε και στα κόκκινα δάνεια» και τόνισε πως «η ΝΔ υπερασπίζεται αδιαπραγμάτευτα την προστασία της πρώτης κατοικίας», ενώ υπενθύμισε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση από το 2016 έχει παρουσιάσει την πρότασή της για τη δεύτερη ευκαιρία.

«Η κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διευθετήσει το μείζον αυτό θέμα» είπε η κ. Σπυράκη, τονίζοντας πως η ΝΔ στηρίζει τη λύση με την οποία θα καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες έχουν ανάγκη, δεν θα 'κρυφτούν' οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και δεν θα διακινδυνεύει η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline