Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:40:35

«Να μην περιμένουμε νέες επενδύσεις από το εξωτερικό μέχρι....». Ανοικτή ανακοίνωση του ΣΕΒ για την κύρια αιτία: «Όλοι οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής λόγω των επικείμενων εκλογών». Κύριο

Με θλιβερό αποτέλεσμα ότι όσο καθυστερούν οι βουλευτικές εκλογές- που το Μαξίμου επιμένει να τοποθετεί τον Οκτώβριο-, τόσο απομακρύνεται και δυσκολεύει η προσέλκυση νέων επενδύσεων με πολλά κεφάλαια σε όλους τους τομείς και βεβαίως στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και κυρίως οι βουλευτικές, οι οποίες θα αναδείξουν τη νέα διακυβέρηση της χώρας κρατούν σε στάση αναμονής τους επενδυτές, τονίζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του, που κυκλοφόρησε χθες.

Οπως επισημαίνει, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, δεν ευνοεί την εισροή κεφαλαίων για πραγματοποίηση επενδύσεων. Δεν πρέπει δηλαδή να περιμένουμε γρήγορες και μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό κυρίως, γιατί στο εσωτερικό υπάρχει μεγάλη διστακτικότητα,αν όχι στασιμότητα.

Κατά τον ΣΕΒ, η είσοδος της χώρας σε προεκλογική περίοδο αυξάνει τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία. Ναι μεν υπάρχει άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία ευνοεί τις εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο, αλλά δεν ευνοεί την εισροή κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Μάλιστα, σημειώνει ότι η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συνδέεται έως ένα βαθμό με τις προσδοκίες που δημιουργούν οι προεκλογικές παροχές.

Οχι σε εφησυχασμό

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι η συγκυρία, παρότι δείχνει θετική, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Αντιθέτως, επιβάλλει την άμεση αντιμετώπιση προκλήσεων όπως του ζητήματος των κόκκινων δανείων, της πλήρους άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κινδύνων που ενδεχομένως θα προκύψουν λόγω προεκλογικών παροχών και επικείμενων δικαστικών αποφάσεων για την ανατροπή των περικοπών στις συντάξεις.
Επίσης, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι υπάρχουν ουσιαστικές καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών. Αυτό επιβάλλεται, σημειώνει, όχι μόνο για τη μείωση του υψηλού κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις, μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού, αλλά και λόγω των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Κατώτατος μισθός

Τέλος, ο ΣΕΒ αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και στην κατάργηση του υποκατώτατου, σημειώνοντας ότι απαιτείται η λήψη μέτρων ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην απασχόληση, όπως φορολογικού και ασφαλιστκού χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, υποδεικνύει ως κατάλληλα μέτρα τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και των εισφορών, καθώς επίσης και τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline