Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:21:32

Ομολογία Τσουκάτου στη αργόσυρτη δίκη για Siemens: «Ναι, τα πήρα από την Siemens και τα έδωσα όλα στο Ταμείο του ΠΑΣΟΚ....». Η αλήθεια για όσα γνώριζαν οι Κ.Σημίτης και Γ. Παπανδρέου. Κύριο

O άλλοτε πανίσχυρος στρατηγός της Χαριλάου Τρικούπη:«Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, απαιτώ μια συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ.. Με μετέτρεψαν δολίως σε μαύρο πρόβατο».

Πικραμένος αλλά και επιθετικός κατά του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στην απολογία του ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για την(αργόσυρτης εκδίκασης) υπόθεση Siemens με αφορμή το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα που έλαβε από την εταιρεία, το 1999.
Όπως και στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή, ο κ. Τσουκάτος, επανέλαβε ότι τα χρήματα δεν μπήκαν στην τσέπη του, αλλά ολόκληρο το ποσό μεταφέρθηκε στα ταμεία του κόμματος, σημειώνοντας ότι η ηγεσία του κόμματος τον έκανε αποδιοπομπαίο τράγο.

«Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν Γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος» είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον Ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν , από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemenς στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

Ο κ. Τσουκάτος υποστήριξε μάλιστα ότι είχε ενημερώσει τους κ.κ. Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια για την τύχη του 1 εκατομμυρίου. «Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ. τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε «το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά». Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».

Κατά την διάρκεια της δίωρης απολογίας του, ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «τα χρήματα κατατέθηκαν στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος και ήρθαν σε δόσεις μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν». Ερωτηθείς για το εάν γνώριζε ο Κώστας Σημίτης για τα χρήματα απάντησε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι δεν ασχολείτο με τα οικονομικά του κόμματος.

• Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;
• Κατηγορούμενος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.
Ο κ. Τσουκάτος υποστήριξε πως η πρώτη επαφή που είχε με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens και επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση, Μιχάλη Χριστοφοράκο ήταν τον Απρίλιο του 1997 υπογραμμίζοντας πως συνολικά τον συνάντησε τρεις φορές το 1997, τέσσερις το 1998 και δυο το 1999. Στις επίμαχες συναντήσεις , είπε, ο κ. Χριστοφοράκος του ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων και συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης. «Είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικό κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση» τόνισε ο κατηγορούμενος ο οποίος υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση δεν είχε σχέση με την επίδικη σύμβαση 8002 για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. «Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κ.λπ. (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση» τόνισε.

Το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της απολογία του κατηγορούμενου ο οποίος επιβεβαίωσε χρηματοδότηση 16 δις δρχ. το 2000 όταν όμως κλήθηκε να κατονομάσει τις εταιρίες που έδωσαν τα χρήματα δεν το έκανε. «Υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματα τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν» ανέφερε συμπληρώνοντας πως η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline