Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  15:37:51

Από αύριο η «κανονική εφαρμογή» αλλά με ανταρσία των εργοδοτών του ΣΕΒ για κατώτατο μισθό: Λανθασμένη η εγκύκλιος Αχτσιόγλου, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Δεν ισχύουν οι τριετίες. Κύριο

Η υπουργός Εργασίας απειλεί με ποινές και κυρώσεις τους απείθαρχους εργοδότες, που προβλέπουν κύμα απολύσεων μετά τις υποχρεωτικές αυξήσεις για τις οποίες ήταν αντίθετοι τόσο ο ΣΕΒ και άλλοι εργοδοτικοί φορείς αλλά και οι Θεσμοί στις Βρυξέλλες..

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας σχετική εγκύκλιος, η οποία θα αποσαφηνίζει το εν λόγω θέμα, το οποίο αφορά σχεδόν όλους τους εργαζομένους της χώρας.

Θέμα κατάργησης των τριετιών του κατώτατου μισθού εγείρει ο ΣΕΒ και οι περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι, οι οποίοι, στην επιστολή τους προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, την επικρίνουν ότι με την "λανθασμένη" εγκύκλιο που εξέδωσε, ανέτρεψε το νόμο του 2013.

Ειδικότερα, με κοινή δήλωσή τους υποστηρίζουν ότι "με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 103 του Ν.4172/2013 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο πρώτο υποπαρ.ΙΑ.6 περ.2 του Ν.4254/2014) ο κατώτατος μισθός νοείται ως μία «μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς», δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει τριετίες για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά την 14.2.2012. Ωστόσο, με την Εγκύκλιο που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας στις 18/2/2019, ενώ εμφανίζεται να διευκρινίζει ή να ερμηνεύει νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία τις ανατρέπει, αναβιώνοντας προσαυξήσεις σε εργαζόμενους και εργατοτεχνίτες που έχουν καταργηθεί δια νόμου. Αν αυτό επιθυμεί το Υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να νομοθετήσει αναλόγως. Διαφορετικά θα πρέπει άμεσα να εκδώσει νέα εγκύκλιο στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας".

Στην εγκύκλιο που εκδόθηκε, διευκρινίστηκε ότι οι θεμελιωμένες τριετίες θα ακολουθήσουν το βηματισμό του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση που δικαιούνται ο εργαζόμενος, στην περίπτωση που έχει "κλειδώσει" έως και εννέα έτη εργασίας, ανέρχεται σε έως 30%.

"Οι διαμορφωμένες τριετίες" έχει τονίσει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, "θα προσαυξάνονται με βάση τα 650 ευρώ, ενώ μέσω του πληροφοριακού προγράμματος του ΣΕΠΕ, θα παρακολουθούνται 110.000 επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν προέβησαν σε αυξήσεις μισθών έως τις 28 Φεβρουαρίου." Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, "με αυτήν την άστοχη και αδόκιμη διατύπωση περί μοναδιαίας αξίας επιχειρήθηκε η έμμεση κατάργηση των τριετιών στο νόμο του 2013".

Στις 30.1.2019 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ (Β' 173/30.1.2019) για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύσει από 1.2.2019. Σύμφωνα με αυτόν, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στο ποσό των 650 ευρώ. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να διευκρινίσει το ζήτημα που έχει τεθεί σχετικά με την τύχη των τριετιών και κατ' ουσίαν να καταργήσει την προηγουμένη ακατανόητη διάταξη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας σχετική εγκύκλιος, η οποία θα αποσαφηνίζει το εν λόγω θέμα, το οποίο αφορά σχεδόν όλους τους εργαζομένους της χώρας. Συμπερασματικά, όσοι έχουν συμπληρώσει μία (1) έως (3) τριετίες έως τις 14.2.2012, δικαιούνται να λάβουν για κάθε μία από αυτές 10% προσαύξηση, υπολογιζόμενη επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Σε καμία όμως περίπτωση, οι τριετίες δεν εξελίσσονται.

Πόσους αφορούν όμως οι νέες τριετίες; Υπενθυμίζεται πως από το 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14/2/2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Η σκληρή πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι εργαζόμενοι να χάσουν τις τριετίες τους, καθώς απολύθηκαν, μετακινήθηκαν ή πέρασαν στη μερική απασχόληση. Οι λίγοι τυχεροί, που είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία, δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για εννέα έτη και άνω. Έτσι, για παράδειγμα, αν ο μισθός αυξηθεί 11%, με μια τριετία θα φτάσει στα 715 ευρώ και με τρεις τριετίες στα 845 ευρώ.

Σήμερα, σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, στο σύνολο των εργαζομένων, οι 422.150 απασχολούνται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Σε αυτούς προστίθενται 216.150 εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται μεν με πλήρη απασχόληση, αλλά οι αμοιβές τους περιορίζονται στη ζώνη των 501-600 ευρώ. Έτσι, συνολικά 638.300 εργαζόμενοι σε σύνολο 1,9 εκατ. έχουν απολαβές κοντά στο όριο της φτώχειας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline