Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  08:47:16

Τέλος και στο τελευταίο απόρρητο-προστασία στις Τράπεζες. Χωρίς προειδοποίηση θα ανοίγουν οι τραπεζικές θυρίδες και θα γίνεται ελεύθερη ανάληψη σε οφειλέτες και «κακοπληρωτές». Κύριο

Άνοιγμα των θυρίδων χωρίς προειδοποίηση θα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρωστούν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Άνοιγμα των θυρίδων, χωρίς προειδοποίηση των δικαιούχων της θυρίδας, θα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρωστούν στην Εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες.Με ελεύθερη πλέον την ανάληψη χρημάτων και αξιών από τις θυρίδες χωρίς αναγκαία την άδεια -προέγκριση του κατόχου ή όποιου κληρονόμου της θυρίδας.

Το υπουργείο περιμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου αφενός να ορίσει το όριο της οφειλής πάνω από το οποίο θα ανοίγει η θυρίδα, και αφετέρου να εντοπιστούν τυχόν νομικά εμπόδια στο σχέδιο αυτό που έχει ως στόχο να εντοπίσει τους οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν επιλέγουν να μην το κάνουν διατηρώντας σε θυρίδες καταθέσεις, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο των εν λόγω θυρίδων, και το περιεχόμενο θα κατάσχεται, εάν εξυπηρετεί το Δημόσιο.
Έως τώρα οι θυρίδες μπορούσαν να ανοίξουν, μόνο με δικαστική απόφαση και παρέμβαση εισαγγελέα, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου, οι τράπεζες πλέον θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές όταν δέχονται σχετικό αίτημα από αυτές αν ο φορολογούμενος ή επιχείρηση διατηρεί σ΄ αυτές καταθετικούς λογαριασμούς, δανειοδοτικούς ή και θυρίδες
Ειδικότερα η απόφαση θεσπίζει ότι οι τράπεζες εφόσον ο φορολογούμενος είναι πελάτης τους θα ενημερώνουν για τους ακόλουθους τύπους προϊόντων που κατέχει:

– Καταθετικός πρώτης ζήτησης
– Καταθετικός προθεσμιακός
– Χορηγητικός
– Επενδυτικός
– Τραπεζική Θυρίδα
– Λογαριασμός Πληρωμών

Κατάσχεση χωρίς προειδοποίηση

Πλέον η κυβέρνηση θα το πάει... ένα βήμα παραπέρα, αφού πλέον το Δημόσιο όχι μόνο θα ενημερώνεται για το περιεχόμενο, αλλά θα μπορεί να εκδίδει και ηλεκτρονικό κατασχετήριο χωρίς προειδοποιήσει και να... εξαφανίζει το περιεχόμενο των θυρίδων!

Έως τώρα οι θυρίδες μπορούσαν να ανοίξουν, μόνο με δικαστική απόφαση και παρέμβαση εισαγγελέα, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα.
Πλέον οι διαδικασίες... απλοποιούνται και οι θυρίδες μπορούν να «ελαφρύνουν» ανά πάσα στιγμή, εάν τα χρέη είναι ληξιπρόθεσμα.

Φόβοι για νόμο – μπούμερανγκ

Ωστόσο, σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις διατυπώνονται από παράγοντες των τραπεζών και της οικονομίας, καθώς φοβούνται πως παρόμοιος δρακόντειος νόμος θα προκαλέσει αντίθετα, αρνητικά αποτελέσματα. Θα προκαλέσει δυσπιστία προς τις Τράπεζες, μεγάλη ανησυχία στα νοικοκυριάκαι φαινόμενα πανικού, καθώς οι πολίτες-καταθέτες θα θελήσουν να αποσύρουν μαζικά χρήματα, μετοχές, ομόλογα και τιμαλφή από τις θυρίδες, ποσά τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 10 δισ. ευρώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline