Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο φροντιστήριο από το... δημοτικό σχολείο!

Η κρίση άφησε βαθύ το αποτύπωμά της και στην εκπαίδευση όπου όμως η μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών για ιδιωτικά δημοτικά σχολεία προκάλεσε... έκρηξη στα φροντιστήρια!

Είναι χαρακτηριστικό πως η δαπάνη για φροντιστήρια σε παιδιά δημοτικού τετραπλασιάστηκε στη διάρκεια της περιόδου 2008-2016.
Αναλυτικά, η μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε σήμερα διαπιστώνει πως η δαπάνη για φροντιστήρια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκε από 3 εκατ. ευρώ το 2008 σε 11,3 εκατ. το 2016. Ταυτόχρονα, καταγράφεται κατακόρυφη πτώση στη δαπάνη για ιδιαίτερα μαθήματα που από τα 48 εκατ. το 2008 υποχώρησε στα 22,6 εκατ. το 2016.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η δαπάνη για τα φροντιστήρια παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη στα χρόνια της κρίσης, ενώ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διαπιστώνεται αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Καμπανάκι για το δημογραφικό

Το ΙΟΒΕ παρατηρεί επίσης πως εκτός από την κρίση και τη δημοσιονομική προσαρμογή η κρίση έχει μεταβάλει και τα δημογραφικά δεδομένα και προβλέπεται πως ο μαθητικός πληθυσμός θα μειωθεί σωρευτικά κατά 30% τα επόμενα χρόνια.

 

Πολυμέσα