Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019  22:57:26

Η επιστροφή στα επίπεδα του .... 2003

Στο γενικότερο πλαίσιο, η μελέτη του ΙΟΒΕ διαπιστώνει πως σε επίπεδο δημόσιας δαπάνης για την εκπαίδευση το 2016, επιστρέψαμε στα δεδομένα του 2003.


Αναλυτικά, η συνολική δημόσια δαπάνη για την εκπαίδευση κινήθηκε ανοδικά στην περίοδο από το 2007 έως και το 2013 όταν και προσέγγισε το 4,6% του ΑΕΠ, ενώ στην τριετία που ακολούθησε υποχώρησε στο 4,3%. To 2016 η δημόσια δαπάνη για την εκπαίδευση διαμορφώθηκε, σε πραγματικές τιμές, στα 8,5 δισ. ευρώ, σημειώνεται στη μελέτη.

Η συνολική δημόσια εκπαιδευτική δαπάνη στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, ως ποσοστό του ΑΕΠ και της συνολικής δαπάνης της Γενικής Κυβέρνησης, υστερεί διαχρονικά έναντι των χωρών της Ευρώπης, ακόμα και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση η δαπάνη στην Ελλάδα, ως ποσοστού του ΑΕΠ, κινείται στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., η μελέτη του ΙΟΒΕ διαπιστώνει πως ως ποσοστό του ΑΕΠ η δαπάνη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ωστόσο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη συνολικά υπολείπονται σημαντικά της αυξημένης δαπάνης που χαρακτηρίζει τις σκανδιναβικές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως Σουηδία, Δανία και Φινλανδία δαπανούν για την εκπαίδευση το 13,4%, 12,9% και 10,8% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, η ιδιωτική δαπάνη των νοικοκυριών για την εκπαίδευση μειώθηκε κατακόρυφα από το 2009 και μετά, καθώς ακολούθησε τη γενικότερη περιστολή της ιδιωτικής κατανάλωσης. Το αποτέλεσμα ήταν η ιδιωτική δαπάνη για την εκπαίδευση να αντιστοιχεί το 2016 στο 20% της συνολικής δαπάνης (ιδιωτικής και δημόσιας), έναντι 26% που ήταν το 2008, πριν την εκδήλωση της κρίσης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα