Τρίτη 23 Απριλίου 2024  15:29:37

Οι τρεις μεγάλες διαφορές για τον νόμο Κατσέλη με τις Βρυξέλλες

Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών επικεντρώνονται τόσο στην περίμετρο των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (οι θεσμοί ζητούν αυστηρότερα κριτήρια) όσο και σε τρία κομβικά ζητήματα:

1. Το δημοσιονομικό κόστος του νέου νόμου Κατσέλη. Όπως επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας σε συνέδριο της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ στην Αθήνα, το δημοσιονομικό κόστος (από την κρατική επιδότηση των δόσεων των δανείων) θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, «ποσό που δεν είναι μικρό». Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, χρειάζεται η έγκριση της DG Comp ότι η επιδότηση δεν αποτελεί κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες.

2. Την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας στο νέο πλαίσιο. Οι θεσμοί επιμένουν ότι τα όρια ένταξης για αυτή την κατηγορία θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρότερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δανειολήπτες. Επιπλέον, θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα «ηθικού κινδύνου», εάν η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει ότι δανειολήπτες που διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) θα πρέπει να τα ρευστοποιήσουν, προτού τύχουν προστασίας για την πρώτη κατοικία.

3. Τα «βαρίδια» που κληροδοτεί ο νόμος Κατσέλη. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η επανάληψη των παθογενειών του νόμου Κατσέλη στο νέο πλαίσιο, ώστε να μην βρουν και πάλι προστασία οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», καταφεύγοντας στα Δικαστήρια και κερδίζοντας χρόνο. Οι θεσμοί θα ήθελαν να καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη που παραμένουν σε ισχύ και δίνουν στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να προσφύγουν στο δικαστήριο, εάν απορριφθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας, διασφαλίζοντας τη μη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline