Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  10:20:28

Τροπολογία και «κωλοτούμπα» Δραγασάκη- Τσακαλώτου. Μειώνεται στις 100.000 ευρώ το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων. Κύριο

Πριν ψηφίσει η Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε ήδη σε ένα βήμα πίσω από τους Θεσμούς. Με νομοτεχνική βελτίωση που ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μειώνεται ο «πήχης» από τις 130.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ αλλά μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια προκειμένου να υπαχθούν στο νέο νόμο για την πρώτη κατοικία.

Σε μια ακόμη υποχώρηση για τα κόκκινα δάνεια προέβη η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει το«πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας., αναδιπλούμενη και σε πλήρη υποχώρηση από τους αρχικούς λεονταρισμούς της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Αλέξη Τσίπρα και των Γ. Δραγασάκη και Ε. Τσακαλώτο.

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία μειώνεται το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών. Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.
«Μετά από αυτή τη ρύθμιση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών «παίρνουμε το πράσινο φως και κάθε περίπτωση».

Επίσης με την νέα ρύθμιση, ο αιτών αν μπορεί να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του είναι διαφορετική από την εμπορική αξία που υπάρχει στα βιβλία των τραπεζών τότε θα ισχύει η αξία που δηλώνει ο αιτών.

Πιο αναλυτικά, πριν ψηφίσει η Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε ήδη σε ένα βήμα πίσω από τους Θεσμούς. Με νομοτεχνική βελτίωση που ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μειώνεται ο «πήχης» από τις 130.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ αλλά μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια προκειμένου να υπαχθούν στο νέο νόμο για την πρώτη κατοικία.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών την ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή, ωστόσο αυτό δεν θα ισχύει για επιχειρηματικά δάνεια καθώς το ύψος της υπολειπόμενης ληξιπρόθεσμης οφειλής μειώνεται πλέον στις 100.000 ευρώ.

Μάλιστα όπως παραδέχθηκε ο κ. Δραγασάκης η αλλαγή αυτή έγινε «όχι κατά επιθυμία αλλά από ανάγκη», ενώ ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η επίμαχη νομοτεχνική βελτίωση «περιορίζει λίγο την περίμετρο μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια». «Δεν επηρεάζει πολλούς αλλά μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως», υπονοώντας το ξεμπλοκάρισμα της δόσης από το Eurogroup. Επίσης, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε μια ακόμα αλλαγή σύμφωνα με την οποία ως εμπορική αξία του ακινήτου θα λογίζεται αυτή που αποτιμάται στα βιβλία των τραπεζών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline