Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  11:22:17

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ 38 φορολογούμενοι που δεν δήλωναν εισοδήματα από Airbnb. Κύριο

Παράλληλα, την ίδια ώρα, περίπου 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Ε9. Ωφελήθηκαν παρανόμως από φορολογία και ΕΝΦΙΑ.

Οι έλεγχοι από το υπουργείο Οικονομικών για τα μεγάλα και ανεξέλεγκτα έσοδα από το νέο σύστημα περιοδικής ενοικίασης διαμερισμάτων και σπιτιών αρχίζουν με αποκαλύψεις. Με ανομία. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, δηλαδή ασύδοτη κερδοφορία που έχει εξοργίσει τους ξενοδόχους αλλα και τους συνιδιοκτλητες στις πολυκατοικίες. Φορολογούμενους, οι οποίοι δεν εμφάνισαν στην Εφορία τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους και αλλοδαπούς που προχώρησαν σε αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, αλλά δεν το δήλωσαν στο έντυπο Ε9 και δεν πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ, αποκάλυψαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Από τους πιλοτικούς ελέγχους που έτρεξε το 2018 η ΑΑΔΕ, προέκυψε ήδη ότι 38 φορολογούμενοι οι οποίοι εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, δήλωσαν εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο και συνολικά 882.443 ευρώ. Αστεία ποσά, στις περισσότερες περιπτώσεις, ολοφάνερες αποκρύψεις υψηλών εσόδων από μαύρα χρήματα.Την ίδια ώρα, περίπου 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Ε9 πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΕΝΦΙΑ, καταβάλλοντας συνολικά 253.301 ευρώ.

Η πρώτη πιλοτική δράση που υλοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ το 2018, αφορούσε τον εντοπισμό υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Ε9, στους κόλπους των αλλοδαπών νέων κατόχων ακινήτων στην Ελλάδα.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ ήρθε σε επικοινωνία με 1.092 αλλοδαπούς, από τους οποίους συμμορφώθηκε το 55% και προέκυψε συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ 253.301 ευρώ.

Παράλληλα, έτρεξε και δράση για τη διασταύρωση δήλωσης μισθωμάτων ακινήτων Ε2 με δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 σε σύνολο 464 φορολογουμένων με το ποσοστό συμμόρφωσης να ανέρχεται σε 15,3%, καθώς και δράση για τον εντοπισμό νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 ως όφειλαν, από την οποία επιτεύχθηκε συμμόρφωση 27,4% (υπέβαλαν δήλωση Ε9, 26 από τα 95 νομικά πρόσωπα που έλαβαν ειδοποίηση) και η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ποσό των 414.899,33 ευρώ.

Στα ακίνητα τύπου Airbnb, υλοποιήθηκε δράση εντοπισμού φορολογουμένων, οι οποίοι εκμισθώνουν τα ακίνητα τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και αποκρύπτουν τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές.

Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους υπόχρεους, ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Όπως διαπίστωσε η ΑΑΔΕ οικειοθελώς συμμορφώθηκε το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων με τους φορολογούμενους να δηλώνουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων συνολικού ποσού 882.443 ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι 38 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν κρατήσει μακριά από τα μάτια της εφορίας μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ήδη σε διαφημιστική της προβολή από πέρυσι η εταιρεία Airbnb μας ενημερώνει ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στην Αθήνα κερδίζουν χρήματα φιλοξενώντας ανθρώπους στο σπίτι τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στην Αθήνα τα έσοδα από τη φιλοξενία τεσσάρων ατόμων πλησιάζουν τα 1.016 ευρώ τον μήνα για έναν ολόκληρο χώρο, τα 740 ευρώ για ένα ιδιωτικό δωμάτιο και τα 386 ευρώ για ένα δωμάτιο. Όλη αυτή η επιχείρηση που έχει στηθεί με αφορμή τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει προκαλέσει «πονοκεφάλους» σε πολλές πόλεις του κόσμου, αλλά και στις κυβερνήσεις, λόγω της φοροδιαφυγής.

Μέχρι στιγμής, οι μισθώσεις τύπου Airbnb φορολογούνται με συντελεστή φόρου που ξεκινά από 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 33% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι 35.000 ευρώ και 45% για τα ακόμα μεγαλύτερα ποσά, με την προϋπόθεση ότι αυτά τα ακίνητα εκμισθώνονται ως επιπλωμένα. Επί παραδείγματι, ένας φορολογούμενος που δηλώνει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ. Βέβαια, όπως μας ενημέρωσαν από γνωστό φοροτεχνικό γραφείο, η συγκεκριμένη κλίμακα ισχύει μόνο αν δεν προσφέρεται κάποια άλλη υπηρεσία, διότι τότε οι συντελεστές αλλάζουν κι έτσι έχουμε: 2% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στην κλίμακα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% όταν τα έσοδα είναι πάνω από τα 40.000 ευρώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline