Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:40:57

Η δημευτική φορολογία πλήττει την πολιτική ελευθερία

«Με κυνηγητό της ατομικής ιδιοκτησίας ή με φορολογία που λειτουργεί δημευτικά για την παραγωγή, όπως συμβαίνει σήμερα, η πολιτική ελευθερία ατροφεί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική ομιλία του και συνέχισε:


«Το κράτος επιβάλλει μέτρα απ' τα οποία ο πολίτης προσπαθεί να ξεφύγει με αποτέλεσμα εκείνο να εντείνει τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων. Σε ρόλο διωκόμενου, τότε, ο πολίτης επινοεί νέους τρόπους παρανομίας. Προκαλώντας νέα μέτρα. Και αυτή η αλυσίδα οδηγεί, τελικά, στην κοινωνική διάλυση: Το κράτος ξεχνά ότι υπάρχει υπέρ του πολίτη και εκείνος παύει να αισθάνεται μέρος του δημόσιου συνόλου.

Το κοινωνικό συμβόλαιο που στηρίζεται όχι μόνο σε τυπικούς νόμους αλλά και σε άγραφούς κανόνες εμπιστοσύνης καταρρέει. Ισχύει, όμως, και το αντίστροφο: Χωρίς πολιτικές ελευθερίες η οικονομική ελευθερία μένει λειψή και στερημένη από πνευματικό περιεχόμενο. Γιατί χωρίς ίσες ευκαιρίες προόδου, η επιτυχία παύει να λειτουργεί ως κοινωνικός ανελκυστήρας. Και αν ο πλούτος δεν διαχέεται και μεταξύ των πολλών, γίνεται υπόθεση λίγων και τελικά ενοχοποιείται. Παύει να λειτουργεί ως πρότυπο επιτυχίας και στοχοποιείται. Ανοίγει το δρόμο στον πολίτη να αναζητήσει "προστασία" στο κόμμα-πατερούλη ή σε ακραίες, απολιτικές λύσεις».

Επίσης, τόνισε πως στον προοδευτικό και φιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο, οι ίσες ευκαιρίες που επιτρέπουν σε όλους με τις δικές τους δυνάμεις να κατακτήσουν τη ζωή, αποτελούν κεντρικό πολιτικό στόχο. «Η μεγάλη πλειονότητα δεν γεννιέται με προνόμια και η κοινωνική ανέλιξη δεν είναι, για αυτήν, εύκολα προσβάσιμη. Είναι, λοιπόν, υποχρέωση του σύγχρονου κράτους να τις προσφέρει, κάνοντας μάλιστα ακόμη και θετικές διακρίσεις αν αυτό χρειάζεται», είπε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για δημιουργία ενός πρότυπου δημόσιου σχολείου στο Περιστέρι έτσι ώστε, όπως τόνισε, να δοθούν ευκαιρίες σε εκείνους που τις έχουν περισσότερη ανάγκη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline