Τρίτη 16 Απριλίου 2024  12:19:20

Γιατί η ΔΕΗ θα πάει ακόμα χειρότερα και μαζί οι πελάτες της, εμείς. Τα εγκλήματα που οδήγησαν τη ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού από τη διακυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

Ανησυχητική προειδοποίηση από τον οίκο S&P: Κίνδυνοι για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 13/5/2018, η «Κ» αποκάλυπτε τη μελέτη της McKinsey για τη ΔΕΗ.

Θα δυσκολέψουν περισσότερα τά πράγματα είτε σε χρεωκοπία είτε σε οικονομικό αδιέξοδο. Κανένας οίκος αξιολόγησης δεν αναμένει σημαντική βελτίωση στη λειτουργική και οικονομική επίδοση της εταιρείας το 2019 και προεξοφλεί σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία θα λάβει έκτακτη στήριξη από την κυβέρνηση σε περίπτωση μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P πιστεύει ότι οι υφιστάμενες σήμερα πιστωτικές γραμμές της εταιρείας θα στηρίξουν τις ανάγκες ρευστότητάς της για τους επόμενους 12 μήνες, «αν και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2018 ήταν ασθενέστερα του αναμενόμενου». Αυτό αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, με τίτλο: Η θέση ρευστότητας της ΔΕΗ περιορίζει τις συνέπειες από τα αδύναμα αποτελέσματα του 2018».

Οι ελεγκτές της ΕΥ κάνουν λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας». Αυτή όπως εξηγούν προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία και ο όμιλος παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις τους υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα.

Η ουσιώδης αβεβαιότητα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους αναφέρουν οι ελεγκτές καθώς εκτιμούν ότι οι ανωτέρω συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών.

Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές ως προς το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση ακύρωσε τον νόμο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που αντιστοιχούσε στο 30% του χαρτοφυλακίου της, επιλέγοντας να υιοθετήσει τις δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος (ΝΟΜΕ) καθώς και την πώληση λιγνιτικών μονάδων, σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις στον άνθρακα.
Ετσι, η εταιρεία έχασε 201,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών ενώ η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ανήλθαν σε 223,8 εκατ. Ευρώ.

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά του, αναφέρει η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής, κρούοντας ξεκάθαρα καμπανάκι για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 13/5/2018, η «Κ» αποκάλυπτε τη μελέτη της McKinsey για τη ΔΕΗ, που κατέληγε στο συμπέρασμα πως είναι μια μη βιώσιμη επιχείρηση και εκτιμούσε πως θα πρέπει να βελτιώσει τη λειτουργική κερδοφορία της κατά 500 εκατ. σε μια 5ετία για να αποφύγει την κατάρρευση. Τότε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και η διοίκηση της ΔΕΗ, αντί να εγκύψουν στο πρόβλημα και στις προτάσεις του συμβούλου, προτίμησαν να το ξορκίσουν και να κατηγορήσουν την «Κ» για συμμετοχή σε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Επιχείρησης. Ενα χρόνο αργότερα, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ δείχνουν πως, εξαιτίας της αβελτηρίας κυβέρνησης και διοίκησης, η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και η Επιχείρηση από στυλοβάτης εξελίσσεται σταδιακά σε εφιάλτη της ελληνικής οικονομίας.

To 2018 έκλεισε για τη ΔΕΗ με ζημίες 542 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 127, 6 εκατ. ευρώ το 2017 και πραγματικό ύψος ζημιών εάν συμπεριληφθούν και οι μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, στα 903,7 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε κατά 201,8 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό, 4,1% σε σύγκριση με το 2017. Στο τέλος του έτους οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας της και του ομίλου ΔΕΗ υπολείπονταν κατά 949 εκατ. και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, κάτι που έκανε τον ορκωτό λογιστή (ΕΥ) να επισημάνει στην έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Η ΕΥ επισημαίνει χαρακτηριστικά «...την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Για τον κίνδυνο βιωσιμότητας της ΔΕΗ είχε προειδοποιήσει η ΜcKinsey από τον Φεβρουάριο του 2018 διαπιστώνοντας ότι το καθαρό χρέος της Επιχείρησης είναι σήμερα (σ.σ. αρχές 2018) 8-9 φορές μεγαλύτερο από τα λειτουργικά της κέρδη. Για να γίνει βιώσιμη η Επιχείρηση, θα πρέπει η σχέση αυτή να περιοριστεί στο 3, σημείωνε η ΜcKinsey στο μπίζνες πλαν που παρέδωσε στη διοίκηση της ΔΕΗ και στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, και πρότεινε δράσεις για τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 90 με 100 εκατ. ετησίως την πενταετία 2018-2022. Το περίφημο «σχέδιο Πυξίδα» που ο κ. Παναγιωτάκης δεν παρουσίασε ποτέ ολοκληρωμένο στα μέλη του Δ.Σ. με την αιτιολογία, όταν κλήθηκαν να το εγκρίνουν, ότι δεν έχει μεταφραστεί(!) προέβλεπε μείωση προσωπικού κατά 6.000 άτομα στην 5ετία, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% των εργαζομένων στη ΔΕΗ και αναπροσαρμογή των τιμολογίων.

Το σχέδιο της ΜcKinsey έμεινε στο συρτάρι και σήμερα καθίσταται ανίσχυρο να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της εταιρείας, αφού η λειτουργική κερδοφορία έχει συρρικνωθεί κατά 45% σε σύγκριση με το 2017, καθιστώντας δυσχερέστερη την αναλογία της με το καθαρό χρέος της Επιχείρησης που μειώθηκε το 2018 κατά 212,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κρίσιμες παραδοχές που έλαβε υπόψη της η ΜcΚinsey, όπως για παράδειγμα η τιμή των CO2, έχουν διαφοροποιηθεί ριζικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline